«The Beguiled» – slangen i paradis

5

Sofia Coppola stakk av med regiprisen på årets filmfestival i Cannes for The Beguiled.

Handlingen er lagt til Sørstatene under den amerikanske borgerkrigen. På en pikeskole Virginia bor noen jenter og deres bestyrerinne (Nicole Kidman).

Åpningsscenen kan minne om rødhette og ulven. Vi møter en uskyldig ung jente som er ute i skogen og plukker sopp når hun overraskes av en skuddskadet nordstatssoldat (Colin Farrell). Hun hjelper den alvorlig sårede soldaten og tar ham med tilbake til pikeskolen.

På skolen lever de nærmest et klosterliv og omgås kun hverandre. Soldatens ankomst setter i gang et aldri så lite følelsesmesssig jordskjelv både hos bestyrerinnen og jentene. Han er slangen i paradis og vekker begjæret hos dem alle – og blir gjenstand for deres seksuelle fantasier.

Sofia Coppolas film er en nyinnspilling av  Don Siegels film med samme navn fra 1971 – samme år som han lagde
Dirty Harry – begge med Clint Eastwood i hovedrollen. Sofia Coppla har helt klart studert Don Siegels original nøye, men tatt bort Lolita-momentet i originalen. I Sofia Coppolas versjon er det kvinnene som har overmakten. Det er deres begjær som truer ham og ikke motsatt som i Don Siegels versjon. I Sofia Coppolas film vekkes jentene er det feminine begjæret som driver historien. Den seksuelle stemningen underbygges av Philippe Le Sourds glimrende foto. Han får riktig får frem en forførende stemning i sine bilder.

Sofia Coppolas film er et stilistisk lite mesterverk.