Klar for Norges skeiveste filmfestival

 -Vi har også andre store filmer som
The Ornithologist, 120 slag i minuttet, The strange Ones og
Tom of Finland, derfor vil jeg slå et slag for andre filmer jeg mener er vel så sterke.

– Jeg har jobbet tre år som frivillig i Oslo/Fusion, men i år var det første gangen jeg dro ut på festivalen SXSW i Austin for å se om det var noe å hente til oss. Jeg ramlet over to filmer som jeg er veldig glad for at vi skal ha med i programmet, sier Hilda Klaveness.

 

Kulturkrasj og besøk

Blant filmene hun ser fremtid er
Signature Move der pakistansk og mexicansk kultur krasjer i en romantisk komedie. Pakistanske Zaynab forelsker seg i mexicanske Alma og må balansere dette med en konservativ, men søt mor, som ønsker at Zaynab skal finne seg en mann. Det er veldig sjeldent kultur og etnisitet blir portrettert på en humoristisk måte i skeive filmer, så dette er et friskt pust i lesbisk filmsjanger. I tillegg vil Fawzia Mirza, manusforfatter og hovedkarakter, gjeste festivalen og det blir gøy!

 

Lesbisk romanse

– Apropos lesbiske romantiske komedier anbefaler jeg den irske filmen
A Date for Mad Mary som avslutter festivalen. Mad Mary har akkurat kommet ut av fengsel og trenger en date til bestevenninnens bryllup. Hun leter på alle gale steder og når hun endelig finner en som kan faktisk bli noe mer, går det nesten skeis. Vi har alle følt oss som den ene som ikke passer inn til tider og for Mad Mary er det ikke annerledes. Noen ganger klarer man heller ikke å bryte mønstre, så det å ødelegge i starten av et forhold, er lettere sagt enn ugjort. Heldigvis kan vi denne gangen se historien utspille seg og le, uten å måtte rydde opp i det selv.

– Den andre filmen jeg ramlet over på festivalen var dokumentaren
The Untold Tales of Armistead Maupin, om en kjent forfatter og aktivist i USA, kanskje mest kjent for bokserien ”Tales of the City”. Jeg kjente ikke til Armistead Maupin, men regissør Jennifer Kroot gir et godt bilde av hans historie gjennom åpenhjertlige intervjuer, med blant annet Sir Ian McKellen, Laura Linney og ham selv. Filmen forteller også om hans konservative oppvekst og da han oppdaget San Fransiscos yrende homomiljø, forteller hun.

 

Skeive historier

– Jeg ser frem til foredraget med Emma Smart, programmerer i BFI Flare, som skal hjelpe oss til å finne de beste skeive historiene på nett. Hennes ekspertise innenfor skeiv film gir et godt grunnlag for å forstå de nye plattformene gjennom de etablerte tropene i den allerede etablerte populærkulturen. Foredraget er gratis og anbefales til alle som roter seg fort bort i internettets jungel, som meg.

– Som kjønnsskeiv i Norge lever jeg et forholdsmessig enkelt liv og dokumentaren
The Pearl of Africa minner meg på hvor heldig jeg faktisk er. Cleopatra Kambugu er født biologisk mann, men kjemper for å bli den hun ønsker å være, en kvinne. Dessverre er landet hennes, Uganda, kjent for å være et av de mest homofiendtlige landene i verden og hennes kamp er nærmest umenneskelig. Dokumentaren forteller også en sterk historie om kjærligheten mellom henne og kjæresten Nelson som jobber mot alle odds. Et viktig budskap vi alle trenger å se.