Et homofilt ikons personlige reise

«Tom of Finland» er et pseudonym for den finske kunstneren Touko Laaksonen (1920-1991). Touko Laaksonen (Pekka Strang) var en dekorert offiser under andre verdenskrig da Finland kjempet på tysk side mot Sovjetunionen. Etter krigen kom han hjem traumatisert av de rystende opplevelsene ved fronten.

I etterkrigstidens Finland ble også livet smertefullt forTouko som under hele tiden i militæret hadde skjult sin homofile legning. Akkurat som i Norge, var også homifili forbudet i Finland på den tiden. De ble forfulgt både av politi og media. Homoseksualitet ble avkriminalisert i Finland i 1971, men det tok fremdeles mange år før det ble sosialt akseptert.

Touko bodde med søsteren Kaija (Jessica Grabowsky) som tok seg av ham, men hadde liten forståelse av hans kunst. En ung homofil og danser Veli, kalt Nipa (Larui Tilkanen), tok inn hos dem som leieboer. Både søsteren og Touko håpet på et intimt forhold til ham. Touko vant og de to hadde et langvarig forhold.

Selv om Touko utvetydig fordømte nazismen, hadde han en smak for «Wehrmacht Soldaten» i støvler. Tegningen hans er svært stiliserte og fremstiller unge, atletiske menn med overdreven anatomiske proporsjoner – ikke minst kjønnsorganene. Kulturhistorikeren Joseph W. Slade  beskriver ham som «den mest innflytelsesrike skaperen av homofile pornografiske bilder».

Filmens styrke er den personlige fortellingen om reisen til Tom of Finland – fra traumatisert soldat til et ikon i kampen for homofil frigjøring. For øvrig finner vi også Jacob Oftebro i filmen som ung, amerikansk homofil.

Fillme første del, hvor handlingen er lagt til Finland, er den klart beste. Her evner regissør Dome Karukoski å gi en sterk skildring av en ung ensom mann i førti- og femtitallets Finland. USA-delen er svakere og fremstår til dels parodisk..

Tom of Finland er Finlands Oscar-kandidat nå  i 2017 – samme år som landet som siste nordiske land – har gjemmonført en kjønnsnøytral ekteskaplov som tillatter likekjønnede ekteskap.