«Juleblod» – god, gammeldags skrekkfilm

4

Filmskaperen er vår sterkeste representant for slasher og skrekksjangeren. Reinert Kiil kom i fjor med skrekkfilmen Huset og har tidligere levert oss exploitationfilmer som Hora og Inside the Whore. Denne gangen gyver han løs på jula med hjelp av en riktig så blodtørstig julenisse i klassisk åttitallsstil.

Jula skal være en gledens tid, men de siste tretten årene har feiringen blitt mer nervøs, en blodtørstig seriemorder har slått til hver julaften. Nå går det mot en ny julefeiring og etterforskerne Thomas Rasch (Stig Henrik Hoff) og Terje Hansen (Sondre Krogtoft Larsen) har fått jobben med å komme den blodige Nissen i forkjøpet før han sørger for nok en blodig jul. I Honningsvåg har en venninnegjeng som har studert  sammen i Australia samlet seg for å feire jula sammen – helt uvitende om at Nissen har tatt en tur til Nord-Norge. Jula deres blir ikke helt som forventet.

Det som imponerer mest med Reinert Kiils film er hva han evner å få ut av et svært begrenset budsjett. Her er det mange som har noe å lære. I Juleblod har han fått med seg et solid knippe skuespillere som Sondre Krogtoft Larsen, Stig Henrik Hoff, Frank Kjosås og Jørgen Langhelle som er med på å løfte filmen til et høyere nivå enn hans tidligere sjangerfilmer. I tillegg har han fått med seg  tv-kjendisene Truls Svendsen og Thomas Felberg i biroller.

Reinert Kiil er en filmskaper store kunnskaper om sjangeren. Han sparer ikke på julekonfekten. Tro mot sjangeren renner blodet og bestialitetene kommer på rekke og rad.

Reinert Kiils største problem er manuset. Det kunne trengt mer bearbeidelse. Styrken er den spillegleden han evner å skape hos de involverte og evnen til å lage en rendyrket sjangerfilm. Det gjør Juleblod til hans beste film.