På sporet av en klassiker

I 1974 kom den stjernebesatte Mord på Orientekspressen – som ga Ingrid Bergman en Oscar for beste birolle. Nå er Kenneth Branagh klar med sin versjon av Agatha Christies klassiker.

LONDON: Nå har det gått 43 år og det er på tide for en ny stjernespekket filmreise på det mytiske toget. Kenneth Branagh står for regien.

– Jeg forbød skuespillerne å se den gamle filmen. Jeg ønsket vi skulle lage vår egen versjon, sier Branagh når Cinema møter ham og en rekke av skuespillerne i London.

Boken «Mord på Orientekspressen» ble skrevet av Agatha Christie og publisert i 1934. Den forteller om hvordan en rekke mennesker møtes på en togreise med Orientekspressen og hvordan én av passasjerene blir drept. Heldigvis er mesterdetektiven  Hercule Poirot på toget, og han begynner umiddelbart å søke etter den skyldige personen.

Sterke skuespillere

Den forrige filmatiseringen regisserte Sidney Lumet og skuespillerlisten inkluderte  Sean Connery, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Albert Finney, Anthony Hopkins, Jacqueline Bisset, John Gielgud, Vanessa Redgrave og Richard Widmark. Filmen ble en stor publikums suksess og ble nominert til åtte Oscars.

Men det er heller ikke en dårlig samling av skuespillere Branagh har fått med i sin filmatisering. Han spiller selv Hercule Poirot, og som passasjer på toget er Johnny Depp, Judi Dench, Derec Jacobi, Josh Gad, Penelope Cruz, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Olivia Colman og Willem Dafoe.

En rekke av dem er tilstede denne dagen på Ham Yard Hotel, når Branagh viser klipp fra filmen.

– Dette er en utrolig underholdende historie, men det handler også om tap og sorg. Jeg har vært helt avhengige av disse skuespillerne og det de gir. Sammen fjerner vi lag på lag av mysterier, men samtidig som karakterene avdekkes lag for lag.

Klaustrofobisk

Toget er ekstremt glamorøst, men det er også farlig og klaustrofobisk. Å være ombord påvirker nervene.

For opptaket ble det bygget et tog med lokomotiver og fem vogner og et kilometer lang spor på Longcross Studios. Interiøret i vognene ble laget så detaljert som mulig, inkludert elementer som poser, servise og bestikk.

– Man både ser og kan kjenne på kvaliteten. Det har vært utrolig nøye med detaljene da de byget kulissene, sier Branagh.

For å gjøre det så realistisk som mulig for skuespillerne, filmet vi mange timer med materiale av hvordan det ser ut fra et tog som kjører gjennom et fjellområde. Dette ble deretter klippet og vist på store LED-skjermer rundt vognene. Vognene ble lag slik at de beveget seg slik at det skulle føles som at man var på et ekte tog.

– Det skjedde faktisk at skuespillerne kunne føle seg togsyke etter et langt opptak, sier Kenneth Branagh.

Josh Gad skyter inn:

– Det var helt surrealistisk. Jeg har vært på den ekte Orientekspressen, og det føltes som å være der igjen. Og med bakgrunnene som rullet som en film i bakgrunnen, fikk det ikke til å føle seg mindre realistisk.

Moralske problemer

Klippene vi kan se viser at Branagh har den karakteristiske mustasjen som Hercule Poirot har ifølge Agatha Christie.

– I bøkene beskrives den som veldig stor. Han kan gjemme seg bak den. Som person er han veldig sta, og det gjør at folk blir usikre og åpner seg.

Branagh gjenså ikke den gamle filmen før han begynte å filme.

– Det var veldig bevisst. Penelope spurte meg om hun kunne se den og jeg sa nei.

– Jeg er glad han sa det, sier hun. – Jeg hadde sett den da jeg var rundt 13, og likevel visste jeg at jeg ikke kunne nærme meg rollen slik Ingrid Bergman gjorde, sier Penelope Cruz.

Daisy Ridley, kjent fra The Force Awakens og The Last Jedi forteller at hun leste boka, deretter manus og så boka igjen:

– Så snakket jeg mye med Ken om moralske problemer, og hvordan vi ville reagere hvis vi endte opp i en lignende situasjon.

Branagh mener at temaet for filmen er like relevant i dag som da boka ble skrevet.

– Vi hadde også muligheten til å være oppfinnsomme, og det er noen overraskelser for de som tror at de kan hele historien. Det er en historie som reiser spørsmål om hevn, og et øye for et øye. Og med disse skuespillerne føler du det. Håpet er at dette er et mysterie som går til hjertet. Det er mye dybde og følelser i disse karakterene.

Morsom innspilling

Det høres veldig alvorlig ut, men Derek Jacobi understreker at det var en morsom innspilling.

– Vi hadde mye moro. Det er det når du jobber med Kenneth. Det er en atmosfære som aldri føles stresset. Jobben er viktig, men du kan også spøke og ha det moro mens du fortsatt er i karakter, men så snart kamera ruller er det stopp. Du bør ikke være for seriøs i denne jobben. Og Ken skaper en atmosfære man trives i.

Judi Dench sier hun synes det var spesielt morsomt at de fleste filmet samtidig.

– Det er jeg ikke er vant til, og nå var vi alle der på én gang. Jobbmessig hadde jeg det lett. I min kupé det Olivia Colman, to hunder og meg. Lett som en plett, sier hun om en film som også har et manus med snert.

– Vi hadde det gøy, men det handler også om mørke sider som hevn.