Aamot-statuetten til Erik Poppe og Aage Aaberge

Aamodt-statuetten deles ut til regissører, fotografer, skuespillere eller andre personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon.

Prisen er oppkalt etter kinodirektør og filmpolitiker Kristoffer Aamot og er en bronse-statue av en elg, dog ikke i solnedgang, utformet av Arne N. Vigeland.

Begge prisvinnerne har stått bak hvert sitt okkupasjonsdrama. Erik Poppes film «Kongens nei» ble valgt som Norges kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film til den 89. Oscar-utdelingen. Filmen vant fem Kanonpriser og åtte priser under Amanda-utdelingen i 2017 og nådde et kinobesøk på godt over 700 000.

Aage Aaberge står foran en lansering av en ny storslagen krigsfilm 1.juledag, nemlig Harald Zwarts «Den 12. mann». Han har tidligere produsert bl.a. «Kon Tiki».

Aage Aaberge er utdannet både ved Høgskolen i Volda og ved Institutt for Drama, Film, Teater i Trondheim, det nåværende NTNU. Han skrev sin hovedoppgave med en sammenlignende studie av Filmavisen og Dagsrevyen i NRK. Han har vært produsent hele sitt yrkesaktive liv, både i Motlys, Filmeffekt og i eget selskap og er i dag produksjonssjef for et av våre største filmselskap. Han har vært leder av både filmforbundet og produsentforeningen, dog ikke samtidig og professor II ved Filmhøgskolen på Lillehammer.

Erik Poppe er utdannet som stills- og filmfotograf, sistnevnte fagområde ved Dramatiska Institutet i Stockholm, har regissert 5 spillefilmer, samt fjernsynsserieepisoder, reklame- og novellefilmer. For sin såkalte Oslo-trilogi fikk han Arne Skouen prisen.