En beinhard match

For tre år siden kom dokumentarfilmen om Battle of the Sexes. Nå har historien blitt spillefilm i tillegg.

Tusenvis av mennesker trengte seg sammen på tribunene da den tidligere Wimbledon-vinneren Bobby Riggs utfordret den kvinnelige verdenseneren Billie Jean King. Den legendariske tenniskampen i Houston i 1973 ble markedsført under navnet «Battle of the Sexes». Tennismatchen ble fulgt av millioner av tittere verden over. Denne tenniskampen ble i ettertid stående som en milepæl for kvinnebevegelsen og en seier for likestilling på tennisbanen.

Mye har endret seg i sportens verden siden 1973, året hvor den kvinnelige tennismesteren Billie Jean King slo den tidligere mannlige mester Bobby Riggs i den såkalte «Battle of the Sexes». Vi har ikke lenger turneringer sponset av sigarettfirmaer, eller ser atleter åpenlyst dytte i seg mengder med piller – likevel føles fortsatt mye av holdningen ubehagelig relevant nå, 44 år seinere.

Billie Jean King er alt som Bobby Riggs ikke er. Hadde #metoo-kampanjen kommet den gang ville den mest sannsynlig startet med ham. Og selv om dette er en film med handlingen lagt til begynnelsen av 70-tallet, er dette en film som er høyst relevant i dag gitt nylige diskusjoner om likestilling i kjønnsvilkårene i filmindustrien og ellers hvor menn betales bedre for samme jobb.

Parallelt med tennishistorien forteller filmen om Billie Jean Kings seksuelle oppvåkning og hemmelige forhold og forelskelse i frisøren Marilyn (Andrea Riseborough).

55-årige Bobby er hennes rake motsetning. Han savner både tiden i rampelyset og ikke minst pengene han har gamblet bort. PR-messig er han imidlertid et geni når han fremstår som tidenes mannssjåvinist når han bygger opp stemningen til det som lanseres som tidenes tenniskamp. Det vittige manuset balanserer fint mellom komedie og drama og regissørene Jonathan Dayton og Valerie Faris er tro mot historien slik den ble fremstilt i dokumentaren for tre år siden. 

Når det kommer til skuespill er det solid matchseier til både Emma Stone og Steve Carell for
Battle of the Sexes. Det er en smart, morsomt, opplysende og til og med tankevekkende film. I matchen om tittelen «Årets tennisfilm» er det solid seier for Battle of The Sex over Borg vs McEnroe.