En krympet verden

VENEZIA:  Matt Damon er enig: – Det gir meg muligheten til en mye mer variert karriere. Jeg risikerer aldri å bli satt i boks, sier han til Cinema.

Det faktum at han «ikke ser ut som en filmstjerne» gjør at han går relativt anonymt på gatene hjemme i USA. 

– Spesielt hvis jeg har en baseball-cap på meg, da kjenner ingen meg. Det er en forskjell fra hvordan for eksempel Ben har det. Han er høy og det er umulig for ham å ikke bli gjenkjent.

Ben, det er kamerat Ben Affleck. De to har vært nære venner i mange år, og de fikk et delt manus-Oscar i 1998 for
Good Will Hunting. I dag virker det som om Afflecks stjerne faller. Da er det annerledes med Matt Damon. 

 

To filmer på festivalen

Når jeg møter Matt Damon på filmfestivalen i Venezia i september, er han der med to filmer – han har hovedroller i både
Downsizing og
Suburbicon, regissert av George Clooney.


Suburbicon er veldig mørk. Den er basert på et skript av Coen-brødrene og, om mulig, er enda mørkere enn det de vanligvis gjør, nå med en George Clooney-vri. Og selv om handlingen er lagt 1950-tallet, er det en veldig god kommentar til hva som skjer i USA i dag.

Damon kan ikke holde styr på hvor mange ganger han og Clooney har jobbet sammen og han gleder seg også over at den er tatt ut til Venezia.

George stjeler all oppmerksomhet. Han er veldig god til å være George Clooney, sier Damon og ler og forteller at han har holdt seg unna å gi råd om barnepass for nybegynner Clooney. 

– Han fikk tvillinger. Det er en forskjell. Da vi fikk barn, sa min kone og jeg alltid «Herregud, tenk hvis de var to». Jeg ringte George og spurte hvordan det gikk, og han stønnet bare «oh man».

 

Drømmeprosjekt

Downsizing, skrevet av Payne og Jim Taylor (de skrev også Oscars vinnende
Sideways og
The Descendants -manuset) har vært en av Paynes drømprosjekter i mange år.

– Jeg ønsket å lage filmen etter
The Descendants, men det ville være dyrt, og da gjorde jeg den mye billigere
Nebraska i mellomtiden, forteller Payne meg. Han er i Venezia på et raskt besøk – han har det travelt  – han skal videre til Athen og sin gravide kone (de fikk en jente i oktober, Paynes første barn).

Det faktum at
Downsizing er dyr til forskjell fra hans tidligere filmer skyldes de mange kompliserte spesialeffektene. Filmen blir spilt i en nær fremtid hvor norske forskere kommer på en løsning om befolkningsøkningen. De kan krympe folk til en håndflates størrelse. Da får de muligheten til å bosette seg i byer som er skreddersydd for deres størrelse – og fordi de nå er små, trenger de ikke så mye mat, penger etc. Men det har også sine baksider …

Damons karakter er gift med norskættede Kristen Wiig. Når de kommer til stedet hvor de skal krympes, angrer kona. Så Damon må alene flytte inn i huset deres i byen til de småvokste. Etter en stund flytter han inn i en leilighet hvor han blir kjent med en bisarre nabo (Christoph Waltz) og en vietnamesisk husholderske (den formidable skuespillerinnen Hong Chau).

 

Fetekur

Damons karakter i
Downsizing er en tykkfallen liten mann, og han forteller at han måtte fete seg opp for rollen.

– Jeg kom rett fra
Jason Bourne og Alexander sa at slik kunne jeg definitivt ikke se ut i filmen. Han ringte meg om kveldene og sa: «Jeg håper du spiser pasta og marshmallows til middag».

Alexander Payne forteller videre:

– Selv om det er science fiction til en viss grad, har den den samme typen humor som mine tidligere filmer. Vi har laget en amerikansk film som hovedsakelig foregår i USA, men ideen om å krympe folk er universell, så derfor har vi med representanter fra et bredt utvalg av land.

Det er de som mener at filmen er pessimistisk. Payne kontrer: – Jeg tror det er både optimistisk og pessimistisk, på forskjellige måter.

– Og hva skulle Donald Trump synes om den? Payne sier:

– Jeg kan ikke forutse det. Jeg lager filmer for alle.

Jim Taylor legger til: – Vi er mer interessert i mennesket enn politikk. Det er umulig å si hvordan noen vil reagere.

 

Filmet i Norge

Både introduksjonen og slutten av
Downsizing er filmet i Norge. Noen scener er filmet i et studio i Toronto, men alle eksterne scener ble filmet sommeren 2016 i Nord-Norge. Danske Søren Pilmark har en mindre rolle, mens Rolf Lassgård har en stor rolle som norsk forsker. Han spiller den norske forskeren som håndterer metoden for å krympe mennesker. 

– Hva var grunnen til at Payne valgte svenske Lassgård til å spille nordmann?

– Jeg valgte Rolf fordi han er en fantastisk skuespiller. Han sendte meg et band hvor han hadde laget en scene fra filmen, og han har riktig alder for rollen. Det var ikke dumt å høre at han er en av de beste skuespillerne i din del av verden, og nå så jeg hvorfor. Jeg håper bare at nordmennene tilgir meg fordi jeg lot en svenske spille nordmann.

Rolf Lassgård har bare noen få korte replikker på norsk. Ellers snakker han engelsk i filmen, om enn med en skandinavisk brytning. Lassgård sier det var en flott opplevelse på alle måter: – Alexander har evnen til å skape en følelse av det lille midt i den store. Hans filmer er alltid inspirert av intelligens, varme og humor. Det var en stor glede å jobbe med ham, selv om jeg hadde lange monologer på vanskelig engelsk. Jeg tror jeg bare hadde to replikker på norsk. Vi hadde hans film About Schmidt  som en inspirasjon da vi laget
En mann med navn Ove.

Akkurat nå er Alexander Paynes liv viet familien. Hva som kommer til å bli den neste filmen er ennå ikke klart, men det kan være en annen film med norsk tilknytning. Han har filmrettighetene til Karl Ove Knausgårds  New York Times-serie «My Saga», hvor forfatteren reiser fra Canada til USA i vikingenes fotspor.