«Spacewalker» – nervepirrende romduell

5

Spacewalker handler om de første menneskene i rommet. I tillegg til kald krig og politisk rivalisering på 1960-tallet, foregikk det et like viktig kappløp i rommet mellom stormaktene Sovjetunionen og USA.

Det ytre rom har alltid opptatt vår nyskjerrighet. Vi har studert stjernene, skapt teleskoper, og flyttet oss videre til satellitter som sender bilder fra rom og romskip som har ført astronauter til månen.

Spacewalker, regissert av Dmitriy Kiselev, er en fascinerende skildring av en sann historie om verdens første kosmonauter som gikk ut i rommet i 1965. Vi har  opp gjennom årene opplevd en rekke filmer basert på amerikansk romfartshistorie.
Spacewalker er et glimrende tidsbilde av rivaliseringen i rommet mellom stormaktene – sett med russiske øyne.

Kapp-race

Sovjetunionen forbereder seg på å konkurrere med USA i verdensrommet. Begge supermaktene har som mål å være den første som har en mann som svever ute i verdensrommet. For å oppnå dette, er ingen pris for høy og ingen risiko er for stor. Hele verden følger romkappløpet. Det er ikke bare er kappløp mellom vitenskapmenn, det er første og fremst et politisk kappløp mellom to systemer – kommunisme og kapitalisme.

Sovjetunionen setter inn sine beste vitenskapsmenn og ingeniører inn i kappløpet. De fremskynder planen om å få sin første mann utenfor et romskip med to år fra 1967 til 1965 for å komme amerikanerne i forkjøpet.

De to kosmonautene som plukkes ut til oppdraget er en duo bestående av Alexey Leonov og Pavel Belyavev – en erfaren krigsveteran og en ung testpilot. Den 18. mars 1965 ble de første i rommet. Før de kommer så langt er det en kronglete vei for de to kosmonautene – Pavel blir skadet og skal byttes ut, men Leonov inspirerer ham til å komme tilbake til treningen som trengs for oppdraget.

Med livet som innsats

Oppskytningen går etter planen, men underveis svikter det. Når  luken fra romskipet åpnes og Leonov går ut i rommet skaper han verdenshistorie, men når han skal tilbake er drakten blitt fylt luft og ham kommer ikke inn i romskip. Et nytt drama oppstår på veien tilbake. Etter en bane rundt Jorden må romskipet landes manuelt – vil de lande i Sovjetunionen eller et annet sted? Vil staten velge å ofre kosmonautenes liv for å beskytte sine hemmeligheter? Dette er noen av de fysiske og moralske dilemmaene som vi er vi opplever i
Spacewalker. Ikke minst evner filmen å gjenskape dramaet på det personlige om plan. Romferdens sendes direkte på tv med  hustru og barn som tilskuere for å plutselig å oppleve at direktesendingen brytes til fordel for et ballettopptak.

Som ofte i russiske filmer er det også her glimrende skuespillere i rollene. En film som dette krever mye spesialeffekter – og de er fremragende. Som drama hører Spacewalker hjemme blant filmer som Apollo 13 og Gravity. Spacewalker er et vitne om at den tidligere filmstormakten er i ferd med å reise seg igjen.

Filmen ble laget i samråd med mannen selv, kosmonauten Alexey Leonov, og det legger til en ytterligere ekte troverdighet til historien. Spacewalker er et intenst, spennende og fascinerende drama.