Pur underholdning

The Greatest Showman er et musikalsk drama er basert på livet til Phineas Taylor Barnum, som grunnla den berømte Barnum og Bailey Circus på siste halvdel av 1800-tallet.

Hugh Jackman har hovedrollen som sirkusentreprenøren og pioner PT Barnum (1810-1891) er ikke en sosialrealistisk fremstilling, men først og fremst er en musikal til pur underholding på linje med
La La Land. Hugh Jakman er som skapt for musikalrollen og entertaineren  Barnum. At han behersker begge deler av faget har han tidligere bevist i blant annet i
Les Misérables og
The Prestige.

 

Svunnen tid

Sirkus er en tradisjon som er i ferd med å forsvinne. Ny teknologi, økt motstand mot ville dyr i manesjen og mindre folkemengder enn tidligere gjør førte til at  verdens eldste og største, Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus ble lagt ned i 2017 etter 146 års drift.
The Greatest Showman handler om en svunnen tid, om en døende tradisjon. Michael Graceys filmmusikal er en hyllest til denne tradisjonen.

PT Barnum er en mann som kommer fra fattige kår og ser det som sin livsoppgave å gjøre folk lykkeligere. Hva kan være galt med det? Mange blir også lykkeligere. Men ikke alle. Vi tas med til en tid hvor sirkus mer eller mindre er freakshow med siamesiske tvillinger, verdens største mann, kvinner med skjegg og andre ekstremiteter. Var Barnum en opportunist som utnyttet folk, eller hadde han også en sosial tanke med å gi arbeid til folk som ellers var stuet vekk på kjellere og loft? Regissøren tar noen kreative friheter, men sørger for at han presenterer begge sider av Barnums diskutable suksesshistorie.

 

Drivkraften

Barnum er en sosial klatrer. Den fattige skreddersønnen gjør hva som helst for å klatre oppover sosialstigen. Hans sterke drivkraft virker ikke alltid til hans fordel, men han vil bli akseptert av samfunnet – blant de finere menneskene som forakter hans «freakshow» med skjeggete damer, dverger og mennesker med en annen hudfarge enn hvit. Det er også rene protesthandlinger og noen ganger voldelige opprør utenfor lokalet på grunn av det «skandaløse» repertoaret.

Hugh Jackmans ekspertise som musikalartist gjør ham til The Greatest Showman. Hans skildring av Barnums konstante kamp med den konservative eliten og for å få den respekten han mener han fortjener er rett og slett rørende.

I filmen får Hugh Jackman god hjelp av Michelle Williams, Zac Efron, Zendaya og Rebecca Ferguson. Hugh Jackman er her helt klart i sitt rette element. Vi møter også sjarmerende Michelle Williams som hans kone, en dansbar Zac Efron og Rebecca Ferguson i storform som svensk Jenny Lind – en berømt operasangerinne som turnerte med Barnum og trollbandt det amerikanske publikum.

Musikalsk består filmen bare av nyskrevet materiale.
The Greatest Showman gjør det en god musikal først og fremst det den skal gjøre – underholde med god musikk. Det bare å nyte det ene musikalske nummeret etter det andre som kommer til å prege Spotify-listene fremover.

The Greatest Showman er en musikalsk, visuell og spektakulær opplevelser – med Hugh Jackman som midtpunkt i mansjen. Han utstråler Barnums ukuelige ånd.

Det er bare lene seg tilbake og nyte
The Greatest Showman i manesjen.