«All the Money in the World» – pengene eller livet

5

Ridley Scotts film fikk mye oppmerksomhet lenge før premieren av All the Money in the World. Det skyldtes at Kevin Spacey opprinnelige hadde rollen som J. Paul Getty. Men etter #metoo kampanjen og avsløringen rund ham var det farvel til Kevin Spacey.

Filmen var nesten ferdig redigert på det tidspunktet. Deretter tar Ridley Scott en rask beslutning om å filme alle scenene med J. Paul Getty om igjen. Denne gangen med Christopher Plummer i rollen. Alt dette gjøres om på 10 dager, og redigeres på nytt. Det har vært særs vellykket grep. Christopher Plummer er glimrende i sin rolle.

Filmen er basert på den sanne historien om kidnapping av den 16 år gamle John Paul Getty III og hans mor Gails (Michelle Williams) desperate kamp på å overbevise milliardæren Paul Getty Sr. til å betale løsepengene til kidnapperne. Getty Sr. nekter å stille opp. Gail jobber intenst for å få ham til å endre innstilling slik at sønnen kan slippes fri. Det drar ut i tid og sønnens kidnappere blir stadig mer utålmodige og hensynsløse. Med sin sønns liv i vektskålen blir en av Gettys rådgivere i Mark Wahlbergs skikkelse en allierte i en kamp mot klokken.

Kjærlighet og begjær

All the Money in the World er en sterk fortelling om en mors kjærlighet til sin sønn og hennes tidligere svigerfars kjærlighet til penger. Manuset er solid og som alltid greier Ridley Scott å holde publikum fanget. Han har valgt å holde hovedfokus på Gail og den aldrende, styrtrike  J. Paul Getty.

Filmen er først og fremst fortellingen om  den desperate morens kamp for sin sønn, men Ridley Scott menneskeliggjør kidnapperne. Gjennom dem får vi også et bedre bilde av  hvem  den kidnappede  John Paul Getty III er som person. Når alt kommer til alt er den største skurken i filmen hans farfar J. Paul Getty. Han er en av verdens rikeste menn, en formue kan skapte ved oljeutvinning i Saudi Arabia.  Han fremstår som en despot hvor penger er det eneste saliggjørende.

All the Money in the World er solid håndverk fra Ridley Scott og en film med glimrende skuespillere i alle roller. Dette er likevel først og fremst Christopher Plummers film.  Hans fremstilling av mangemilliardæren sender frysninger gjennom hele ryggraden. Resultatet er en fortjent Oscar-nominasjon. Med sine 88 år er han den eldste som noensinne som er nominert. Michelle Williams er i tillegg glimrende i rollen som den desperat kjempende moren – som ikke bare har kidnapperne som motstandere, men også må kjempe mot tidligere svigerfar.