«Amatuers» beste film og Ærespris til Alicia Vikander i Göteborg

Prisen er på en million svenske kroner, noe som gjør den til en av verdens største filmpriser.

Amateurs skildrer hvordan den lille kommunen Lafors håper å løse sin økonomiske tørke ved å tiltrekke seg et tysk butikkjempe. For å styrke kommunens merkevare, blir de lokale ungdommene bedt om å produsere filmer om sin hjemby, men filmene blir ikke som tenkt. Filmen er basert på et manus som Gabriela Pichler skrev sammen med Jonas Hassen Khemiri. Pichler viser både krevende borgere og angripende politikere med presisjon, engasjerende humor og en hundre prosent lojalitet. Juryen beskriver filmen som ” et livfullt, nyansert og intelligent portrett av en liten by i det moderne Sverige, som omfatter forskjellige generasjoner og bakgrunner.

Amatuers hadde verdenspremiere ved åpningsseremonien på  Göteborg Film Festival. I tillegg ga juryen spesiell heder til Iram Haqs film ”For sitt moralske mot og dyp empati for sine karakterers dilemmaer.”

Æresprisen gikk til Alicia Vikander som snart blir å se i Roar Uthaugs
Tomb Raider.SE ALICIA VIKANDERS TAKKETALE HER

 

Dragon Award beste nordiske Dokumentar

Årets Dragon Award for beste dokumentarfilm gikk til Simon Lereng Wilmont for
The Distant Barking of Dogs. Prisen er på SEK 100.000. Simon Lereng Wilmont  har i flere år fulgt og filmet dem og oppdaget hvordan Oleg vokser opp i krigens skygge i Ukraina.

Juryen go i tilleg spesiell heder til
Røverdatter av Sofia Haugan. Juryen fremhever henne som en modig og nyskapende filmskaperen som inviterer oss til en intim historie med stor følelsesmessig risiko. En kreativ bruk av bilder, lyd og redigering som fanger en utfordrende tid og en dypere forståelse av det komplekse forholdet mellom en rushengighets far og en kjærlig datter.