Opptakene til Erik Poppes Opptakene starter denne uken, og baserer seg på et hittil lite kjent kildemateriale. (Foto: Erik Burås)

Erik Poppes «Utøya 22. juli» til hovedkonkurransen i Berlin

Visningen skjer på Berlinale Palast den 19. februar.

Erik Poppe vender med dette tilbake til filmfestivalen i Berlin for tredje gang. I fjor ble
Kongens Nei vist i Panorama Special-seksjonen,
Schpaaa ble vist i Panorama i 1999, mens
Utøya 22. juli nå er valgt ut til hovedkonkurransen, det aller mest prestisjefylte programmet:

– Dette er en anerkjennelse jeg setter svært høyt. Men det er en historie jeg ikke på noen måte eier selv. Den tilhører ofrene og de etterlatte fra dette politiske terrorangrepet. At filmen nå vurderes som kunstnerisk og faglig god er noe jeg deler med de som har hjulpet meg med å få filmen så virkelighetsnær som mulig, og som var tilstede på Utøya denne fatale dagen. Jeg vil også berømme de unge skuespillerne for en enestående innsats i et usedvanlig krevende prosjekt, sier Erik Poppe.

 

Vitneskildringer og kjente fakta

Utøya 22. juli er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og skapt i tett dialog med flere overlevende. Men av hensyn til ofrene og deres pårørende, er karakterer og enkeltopplevelser oppdiktet. Filmen er produsert av Paradox Film 7 AS ved Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae, som med dette er nominert til Gullbjørnen for tredje gang:

– Akkurat nå er det viktigste for oss at de berørte av terroren får mulighet til å se filmen før den når presse og publikum. Av respekt for dem. Deretter ser vi frem mot å dele den med Berlin og resten av verden, og vi setter selvfølgelig veldig stor pris på å delta i Berlinalens hovedkonkurranse igjen, sier Gjerdrum og Kvae.

Manuskriptet er av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig:

– Å skrive dette manuset er noe av det skumleste vi har gjort. Men da Erik ringte føltes det ikke som et alternativ å si nei, for filmen er et ærlig forsøk på å fortelle ofrenes historie. Kunstnerisk bearbeidelse av et av våre største nasjonale traumer er viktig og riktig, men vi har hele tiden vært klar over at det ville bli krevende. Derfor er denne anerkjennelsen først og fremst en lettelse.

Berlin internasjonale filmfestival finner i år sted for 68. gang og pågår fra 15.- 25. februar.
Utøya 22. juli vises i Berlin den 19. februar 2018.