Alicia Vikander gjenføder Lara Croft

(LONDON) – Det har alltid vært en barndomsdrøm å være involvert i noe sånt. Og jeg har alltid tenkt på det som er helt annerledes enn det jeg har gjort før, sier hun.

Nå har hun fått oppfylt barndomsdrømmen. Resultatet er actionfilmen
Tomb Raider, regissert av
Bølgen-regissør Roar Uthaug, som nå får Hollywood-debut.

– Det har alltid vært min drøm, sier Roar Uthaug til Cinema.

– Jeg har vokst opp med amerikanske filmer. Jeg skjønner at det er så mye større enn det jeg har gjort hittil. Det handler om mye større budsjett og det er mange flere å tenke på. Det handler bare om å få mest mulig ut av det beste. Det handler alltid om å fokusere på resultatene, enten det er reklamefilmer i Norge eller kinofilm i Hollywood. Og det er et flott privilegium å jobbe med slike mennesker.

Om Vikander sier han:

– Hun ligner ikke på Angelina Jolies Lara Croft. Angelina hadde en fantastisk makt, men vår Lara blir mer menneskelig. Noe nærmere
Bourne-filmene. Jeg prøvde faktisk å få Alicia til en liten rolle i
Bølgen, men det gikk ikke. 

 

Tøff og nysgjerrig

Alicia Vikander er enig: – Lara i vår versjon er tøff og nysgjerrig og intelligent. Men vi har tatt bort alle hennes tidligere erfaringer. Hun har ikke vært på noe eventyr ennå. Hun trodde hun var enda en av disse forretningsfolkene som lever i den moderne ungdomskulturen i utkanten av London. Men så finner hun en eske fylt med informasjon. Der begynner det.

– At vi kunne ta historien tilbake til begynnelsen var en av faktorene som gjorde meg interessert. Jeg var overrasket over at moren min visste hva Tomb Raider var, men det var fordi Angelina Jolie gjorde rollen og gjorde Lara Croft så ikonisk. Dette er en fantastisk måte å vise en elsket karakter fra en ny vinkel.

Vikander ble også tiltrukket av å lage en flott actionfilm.

– Jeg er følelsesmessig tiltrukket av det jeg ikke har gjort før. Det gir meg et ekstra spark. Jeg har for det meste gjort drama og indiefilmer i løpet av karrieren min.

 

Lynkarriere

Karrieren hennes har virkelig gått fort. Det er bare et par år siden hun ble kalt på scenen på Oscargallaen for å motta prisen for beste kvinnelige hovedrolle (for The Danish Girl). Hvordan det føltes? Hun vet ikke.

– Det meste er bare uklart, sier hun, ler.

– Hva som skjedde da jeg gikk opp på scenen og fikk statuetten, har jeg ikke noe minne om.

Etter Oscar har karrieren bare gått videre oppover (med unntak av en og annen glipp som
Tulip Fever). Hun har vært med  i
Jason Bourne, Euphoria og
Submergence, hun har prydet forsiden av prestisjeblader som Vanity Fair og Vogue. Og hun ble gift med Michael Fassbender, som hun møtte under opptaket av
The Light Between Oceans. Fassbender har tidligere fortalt til Cinema: «Jeg var nesten redd da jeg møtte Alicia. Hun var så vill og sulten. Å lage denne filmen var en mulighet for henne til å komme frem, og åpenbare hvor hun ville. Det er utrolig å se denne hungeren i en ung ny skuespiller, fordi det får de etablerte til virkelig å anstrenge seg og  gjøre seg enda bedre enn de vanligvis er. Jeg måtte svare på henne, være til stede. Vi støttet og presset hverandre og stolte på hverandre.»

 

Konsekvenser

Handlingen i
The Light Between Oceans var sentrert rundt et pars ønske om å få barn, og i forbindelse med premieren sa Vikander:

– Det er et stort mysterium. Jeg lurer på hvordan det vil være å få barn. Filmen handler om å lengte etter en familie, og om gode mennesker som ikke tar så gode beslutninger, og som må leve med konsekvensene av dette. Og det er harde beslutninger de tar. Jeg kunne sympatisere med alle, men jeg lærte at jeg personlig ikke var nødt til å søke etter svar.

– Jeg er ikke mamma selv ennå, men jeg forstår den ekstreme lengselen mange kvinner har etter barn. Min jobb er å gå inn i karakteren. Jeg snakket med mange kvinner om hvordan det har vært å oppleve abort og hva det er å lengte etter barn. Det viktigste var å kunne fortelle historien med autentisitet.

 

Eget selskap

Den tidligere nevnte
Euphoria var den tredje filmen Vikander gjorde med Lisa Langseth som regissør. Alicia Vikander startet i fjor et eget produksjonsselskap, som er et av selskapene bak Euphoria, laget på engelsk med Eva Green og Charlotte Rampling i rollene. Green og Vikander spiller søsken som reiser gjennom Europa mot et ukjent mål. Det meste av opptaket fant sted i Tyskland. 

– Lisa var den som i sin tid trodde på denne unge jenta som ikke hadde filmet før, og som ga meg rollen i Till det som är vackert. Jeg foreslo at hun skulle lage filmen på engelsk.

Hun sier at, til tross for sin internasjonale karriere, er hun bevisst sin skandinaviske arv.

– Jeg tror det virker i alt mitt arbeid. Samtidig har jeg mulighet til å jobbe i andre land og lære om nye kulturer. Jeg setter stor pris på hvor jeg er fra, men også å få nye opplevelser og erfaringer.

Den nye Lara Croft-filmen er produsert blant annet av Metro-Goldwyn-Mayer, desom har en brølende løve i sin logo. Å da hete Roar, som på engelsk betyr «brøl», fører selvsagt til uventet komikk. Roar Uthaug ler:

– Jo da, det  hender jeg møter amerikanere som sier ”you´ve got the most awesome name”. Og da må jeg forklare for dem at det ikke er så morsomt hjemme i Norge som det er i USA.