Nippon Noir

Det tredje mordet er nok en solid Koreeda-film. Denne gangen tar han oss inn i karakterdrevet rettsdrama.

Det tredje mordet åpner med at en mann brutalt blir slått i hodet med en skiftnøkkel og drept. Liket brennes på elvebredden. Den påståtte gjerningsmannen innrømmer forbrytelsen og fengsles. Den arresterte er den dobbelt drapsdømte Takashi Misumi (Koji Yakusho) som nettopp har sluppet ut etter 30 år i fengsel.

Filmen er en intrikat fortelling om sannheter og løgner – og om urettferdighetene til det japanske rettssystemet. Den drepte er Misumis tidligere sjef. Smilende innrømmer han å ha myrdet ham og stjålet penger fra firmaets safe. Som tredje gangs morder vil han nesten helt sikkert bli dømt til døden.

Som forsvarer får Misumi, den kyniske Tomoaki Shigemori (Masaharu Fukuyama) og hans to juridiske kolleger som skal hjelpe ham med å få redusert straffen. For dem er spørsmålet om klientens faktiske skyld eller uskyld, irrelevant. Både den drapstiltalte Misumi og hans forsvarer har alle det til felles at de har et avslappet forhold til sannheten. Ettersom datoen for rettssaken nærmer seg, blir Shigemori mer og mer usikker på fakta i saken. Kan kona til offeret være innblandet? Kan drapet være hevn for en annen og mer alvorlig forbrytelse? Misumi selv endrer stadig forklaring. Hvem står egentlig bak? Flere lenker mellom advokat og klient dukker opp: Begge har døtre de har klart å fremmedgjøre, og Shigemoris far var dommeren som sendte Misumi til fengsel for 30 år siden. Har Misumi drept for å betale gjeld eller som en rettferdig handling? Har han i det hele tatt begått drapet?

Yakusho Kōji er glimrende som drapsmannen Misumi. Han er både morder og offer for systemet – en helt uvanlig antihelt. Mesterregissøren Hirokazu Koreeda, kjent for sine kritikerroste familiedramaer, har denne gangen laget en glimrende noir som stadig overrasker.