Den 5. mars 1953 dør Josef Stalin etter en massiv hjerneblødning. Den sovjetiske diktatorens uventede død forårsaker sjokk og forferdelse i partiledelsen og ute blant folket. Hans død setter i gang en hensynsløs maktkamp mellom ulike fraksjoner i kommunistpartiet.

Armando Iannuccis film er basert på den franske tegnserieromanen ” La mort de Staline” av Fabien Nury og Thierry Robin, som er tilgjengelig i dansk utgave for dem som er interessert i gå til kilden.

Iannuccis film er et funn for enhver politisk og historisk interessert. I disse tider hvor britene og russerne igjen er i tottene på hverandre har denne britisk produserte satiren blitt heller dårlig mottatt. Den russiske Kulturdepartementet har kalt komedien en «planlagt provokasjon» som kan være en del av et vestlig komplott for å destabilisere Russland. Den rakk aldri å få premiere i Russland før kulturministeren forbød filmen.  Nå skal vi muligens ikke le for mye av det i Norge; her i landet ble Monthy Pytons
Life of Brian i sin tid stoppet av sensuren grunnet blasfemi. Resultatet var at filmen i Sverige ble lansert med at den ”var så morsom at den er forbudt i Norge”.

The Death of Stalin drar oss rett inn i et samfunn som styres av paranoia. Stalin har gjennomført brutale utrenskninger i partiledelsen og blant folket. Titusener er henrettet eller sendt til gulag og til en nesten like sikker død.

De som har sett Armando Iannuccis glimrende tv-serie,
The Thick of It, vil garantert elske denne filmen. Mens tv-serien serverte oss svart satire av høy klasse fra det britiske Sosialdepartementet, har han denne gangen foretatt en historisk reise til Kreml. Vi dras rett inn i paranoiaen som råder i det kommunistiske sovjetdiktaturet. Sovjetunionen står plutselig uten en fungerende ledelse og pragmatiske løsninger løper seg fort fast i protokoller. Kaoset etter Stalins død er fullkomment. Det oppstår et maktvakuum og kommunistpartiet er i fritt spill. I dette vepsebolet prøver alle å posisjonere seg. Den indre sirkelen er et riktig skrekkabinett bestående av Stalin, Berija, Khrusjtjov, Malenkov, Molotov og marskalk Georgij Zjukov  – samt Stalins datter Svetlana og hans forfyllede sønn Vasilij.

The Death of Stalin er et fyrverkeri av en satire som oser av skuespillerglede. Det er ingen tvil om at her har de hatt det morsomt under innspillingen. Undertegnede traff Jason Isaacs som har rollen som marskalk Zjukov rett før innspillingen, og han kun fortelle at det var nesten umulig å komme seg gjennom manuset fordi han stort sett lo hele tiden.

Iannucci har fått med seg et fantastisk persongalleri helt ned til den minste rolle – fra Jeffrey Tambor som en plaget Malenkov og Steve Buscemis pragmatiske Nikita Khrusjtsjov til Michael Palins ukontrollerte  Molotov. Russell Beales er djevelsk god i rollen NKVD-lederen Berija. Det er et persongalleri som overøser hverandre med kreative fornærmelser.

Til tross for at filmen gir oss den ene latterkulen etter de andre, så kan det være godt å ha i bakhodet at dette skrekkveldet var virkeligheten og hverdagen for Sovjetunionens innbyggere. Etter Roberto Benignis
Livet er herlig (1997), om livet i Auschwitz, er det ingen andre som har greid å fremstille politisk horror så gjennomført som dette.

Om forfatter

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen