Imponerende arabiske filmdager i Oslo

All ros til arrangøren som igjen gir oss innblikk i en filmverden vi vanligvis ikke opplever for ofte på kino.  Årets program er et høydepunkt i rekken.

 

Stjerne og provokatør

Festivalens høydepunkt er utvilsomt den palestinske regissøren Ziad Doueiri som er en av festivalens gjester. Tre av hans filmer vises på festivalen. Han både provoserer og utfordrer vante forstilliger om Palestina, Israel – kjærlighet og terror.

Åpningsfilmen


Fornærmelsen 

vil garantert skape diskusjon –det gjelder både filmen og regissøren. Ziad Doueiris film vant pris for beste skuespiller i Venezia og ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Selv om han selv er palestiner, oppvokst i Libanon, blir filmene hans prøvd stoppet og boikottet av anti-Israelske bevegelser, som BDS (Boycott, Divestment, Sanction). Det gjelder både
Fornærmelsen og hans forrige film


The Attack

som også vises på filmdagene.
The Attack ble forbudt vist i hans hjemland Libanon.

Festivalen byr også på et gjensyn med Ziad Doueiris debutfilm,


West Beirut

(1998), som utvilsomt er det sterkeste portrettet av den libanesiske borgerkrigen på film.


LES INTERVJU MED ZIAD DOUEIRI HER

 

Blant andre høydepunkter er en egyptiske dokumentaren


Amal

åpnet verdens mest prestisjetunge dokumentarfilmfestival IDFA i Amsterdam og Beauty and the Dogs fra Tunisia var en av få filmer som ble plukket ut til et av hovedprogrammene i Cannes i fjor.

Svenske Fares Fares spiller hovedrollen i politithrilleren


The Nile Hilton Incident

med handlingen lagt til tiden rett før den egyptiske revolusjonen. Han er etterforsker i det som er et gjennomkorrupt system der de daglig tar imot bestikkelser, men drapet på en kjent sangerinne forandrer politimannen.

 

Syria-konflikten

I


Aleppos fall

reiser den norsk-syriske regissøren Nizam Najar tilbake til sin hjemby. Bevæpnet med kamera følger han en gruppe sivile som under fanene til The Free Syrian Army griper til våpen for å forsvare seg mot sin egen regjering.Of Fathers and Sons

gir innblikk i en av de mange islamistiske opprørsgruppene som kjemper i Syria. Regissør Talal Derki følger opp den prisbelønte Return to Homs, som ble vist på Arabiske filmdager i 2014, med dette rørende portrettet av en jihadistisk familie. Familien tilhører Nusra-fronten, en al-Qaeda-alliert opprørsgruppe som kjemper mot både IS og Assad.

 

Oslo-avtalen

Det er gått over 20 år siden Oslo-avtalen ble inngått.


The Oslo Diaries

ser tilbake på 90-tallet, og perioden der de hemmelige samtalene mellom Israel og PLO fant sted i Oslo. Filmen drives frem både av samtaler med deltagere i prosessen, arkivfoto, utdrag fra dagbøker og brev, men også iscenesettelser av møtene i Oslo.

 


SE HELE PROGRAMMET TIL ARABISKE FILMDAGER HER