Fem filmer vi gleder oss til å se i Cannes

Asghar Farhadis nye film, med Penelope Cruz og Javier Bardem i hovedrollene, byr på nyanserte skuespillerprestasjoner og har et godt fortellerdriv, noe som gjør den til en god start på festivalen. Men festivalen er så vidt i gang og det er flere filmer vi er ekstra nysgjerrige på.

 

The House That Jack Built

Lars von Trier har vært «persona non grata» i Cannes etter han kom med Hitler-uttalelser for noen år tilbake. Nå har imidlerid festivalen tatt den danske regissøren inn i varmen igjen og hans  seriemorder-film The House That Jack Built vises utenfor konkurransen. Som med von Triers foregående filmer har også denne et internasjonalt stjernelag bestående av blant annet Bruno Ganz, Matt Dillon, Riley Keough, Sofie Gråbøl og Uma Thurman.

 

Climax

En annen kontroversiell regissør som er tilbake i Cannes, er Frankrikes egen «enfant terrible» Gaspar Noe. Han har tidligere sjokkert med filmer som Alene mot alt og Irréversible. Han nye film
Climax, som vises i sideprogrammet Directors Fortnight (på fransk: Quinzaine des Réalisateurs), vet vi ikke så mye om. Filmens kryptiske synopsis lyder: «Fødsel og død er ekstraordinære opplevelser. Livet er en flyktig glede.»

 

Mandy

Den italienske filmskaperen Panos Cosmatos har tidligere gjort seg bemerket med sci-fi-horror-filmen Beyond the Black Rainbow, som gikk sin seiersgang på en rekke store festivaler verden over. Hans andre spillefilm
Mandy, med Nicolas Cage og Andrea Riseborough i hovedrollene, mottok store lovord under filmfestivalen i Sundance. Handlingen er satt til villmarken i 1983, hvor Cages karakter opplever at en slags religiøs kult angriper familien.

 

Jane Fonda in Five Acts

I år deltar som kjent ingen Netflix-filmer i Cannes. Med festivalen viser imidlertid et par HBO-filmer, deriblant dokumentaren
Jane Fonda in Five Acts. Ifølge forhåndsomtalen gir filmen et unikt innblikk i livet til en av vår tids store Hollywood-ikoner, som også har gjort seg bemerket som aktivist og fitnessguru. Regen er ved Susan Lacy, som i fjor stod bak den eminente dokumentaren Spielberg.

 

Leave No Trace

Debra Granik, som regisserte
Winter’s Bone, er tilbake med ny film om en far og datter som bor øde til i en skog i Portland, Oregon. Filmen er sammenliknet med
Captain Fantastic, som kom for noen år tilbake, men skal være en mer personlig historie.