«Windjammer» tilbake på Colosseum 60 år etter premieren

Filmen var nær glemt og var i ferd med å gå tapt før amerikanerne Randy Gitsch og David Strohmaier startet en nær 20 år lang kamp for å finansiert en restaurering. Nå vises filmen i en nydelig, digital nyrestaurert utgave søndag 27. mai kl. 13.00, presentert av amerikanerne selv.

Nordisk Film kino har stilt Oslos premierekino gjennom 90 år – Colosseum 1 – til disposisjon i anledning kinoens 90-årsjubileum. Og ikke nok med det – Christian Radichs venner varter om med et eget fjordcruise med hovedpersonen selv samme ettermiddag. En helt unik filmopplevelse – først å se filmen i samme sal som premierepublikum gjorde i 1958 – så seile med hovedrolleinnehaveren selv. Velkommen til en helt spesiell kinoforestilling med flere av filmens skuespillere i salen, i denne glemte amerikanske/norske bredformatklassikeren.

Filmformatet Cinemiracle var en avart av formatet Cinerama – en forløper til det mer kjente 70mm-formatet som dominerte filmproduksjonen på 1960-tallet, og brukt i storfilmer som
Lawrence of Arabia, West Side Story og
The Sound of Music.

I
Windjammer følger vi det norske skoleskipet Christian Radich på en reise til Madeira, Puerto Rico, Curacao, Trinidad, New York og tilbake igjen til Oslo. Windjammer var den første filmen som ble tatt opp i det spektakulære bredfilmformatet Cinemiracle som ga tilskuerne en panoramaopplevelse av seilasen på 17 500 nautiske mil. Den innledet Harald Tusbergs karriere, og Lasse Kolstad toppet hitlistene med slageren fra filmen, «Kari waits for me».