Cinemateket etablerer Oslo stumfilmfestival i oktober

Mange av filmene vil bli vist med levende og spesialkomponert musikk til.

Programmet blir sluppet nærmere sommeren, men allerede nå er det klart at det blir både gatevisning, flere familieforestillinger og egne forestillinger for skoler og barnehager. For åpningen sys det sammen en Buster Keaton-aften med spesialkomponert musikk av Cinematekets faste stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr.

– Det er på høy tid å rette søkelyset mot stumfilmen og løfte fram den rike filmarven fra den tiden, sier Cinematekets leder, Jan Langlo.

– Vi har gjennom lengre tid eksperimentert med stumfilmkonserterter både i ordinært program og gjennom Den kulturelle skolesekken. Og stumfilmkonserter fenger! En stumfilmkonsert kan være en fantastisk opplevelse, og det er akkurat fantastiske opplevelser vi akter å gi Oslos befolkning disse dagene i oktober, sier Jan Langlo.

Det er første gang Cinemateket arrangerer en egen stumfilmfestival. Intensjonen er at Oslo stumfilmfestival skal bli en årlig begivenhet.