Mer sommer, sol og ABBA for Meryl Streep

Lenge ble det sagt at det definitivt ikke ville bli noen fortsettelse på Mamma Mia!. Hva mer var det å fortelle? Hadde de ikke allerede brukt alle passende ABBA sanger?

Men alle kan forandre seg, og i år ble det annonsert at det faktisk vil bli en fortsettelse. Nå kommer den – og med riktig tittel Mamma Mia: Here We Go Again.

– Et par låter fra den forrige filmen er også med nå, ellers er det musikk som ikke ble brukt da, sier Benny Andersson til Cinema.

– De nye sangene er pakket inn i historien på samme måte som sangene i den første filmen.

I den første filmen, som kom for ti år siden, ble ABBAs sanger brukt i en ganske tynn rammehandling hvor en ung kvinne (Amanda Seyfried) skulle gifte seg, og hvor hun invitert tre menn (Stellan Skarsgård, Colin Firth, Pierce Brosnan) hvorav én kan være hennes far. Alt dette til morens (Meryl Streep) forskrekkelse.

Filmen, regissert av Phyllida Lloyd, var ikke en stor kunstnerisk skapelse, men den hadde sjarm og humor og god musikk, og det er og var nok. I tillegg hadde Meryl Streep en strålende hovedrolle som med sang og dans gjorde Mamma Mia! til en stor internasjonal suksess. Som sådan var filmen et resultat av musikalen som hadde blitt spilt i mange år med stor suksess, ikke minst i London. Musikalen spilte inn over 600 millioner dollar. Det er mye penger i dag, det var enda mer for ti år siden.

Nye skuespillere

I den nye filmen har ikke Meryl Streep hovedrollen – hun er med i rammehandlingen rundt tilbakeblikk på hvordan hennes karakter (nå spilt av Lily James fra Downton Abbey) møter tre unge menn, hvorav én av dem er far til hennes datter. Ja, til og med Stellan Skarsgård, Colin Firth og Pierce Brosnan er inkludert i den nye filmen, men også deres karakterer spilles i flashback av yngre skuespillere.

– Ja, min rolle er mindre denne gangen. Men det var utrolig morsomt å spille mot Cher igjen. Vi har ikke jobbet sammen siden vi gjorde Silkwood, sier Streep til Cinema.

Om hva det var som gjorde Mamma Mia! til en slik suksess over hele verden sier Streep:

– Jeg fikk bekreftet det jeg følte da jeg kom inn i prosjektet, at dette var en publikumsfilm, en filmform som store deler av Hollywood forakter. Det var en film for de som ikke går på kino så ofte, og suksessen bare bekrefter det vi alle visste innerst inne, at hvis vi gir publikum filmer de ønsker å se, så kommer de. Dette var en bekreftelse på dette. Mamma Mia! er en film full av livsglede – men det var en overraskende vanskelig jobb å gjøre. Etter hver dag på Mamma Mia! var jeg helt utslitt. Og så måtte jeg tilbringe en time for å vaske av meg den falske brunfargen i badekaret – og samme prosedyre hver dag. I tillegg var jeg helt utslitt i varmen.

 Sjarm og stemmepryd

Ingen som så filmen kan beskylde trioen Skarsgård / Brosnan / Firth for å ha flotte sangstemmer. I forbindelse med intervjuet spurte jeg Streep hva hun mente om Skarsgårds stemme. Hun ler og sier:

– Jeg elsker Stellan, men synge … vel, det er nok noe han burde avstå fra i fremtiden.

Nå spør jeg om Skarsgårds vokalstemme har blitt bedre. Hun sier:

– Nei, det har blitt enda verre, om mulig.

For ti år siden spurte jeg også Colin Firth om hans mening om den svenske skuespillernes musikalske talent. Han sa:

– Skarsgård skal aldri synge igjen. Han kan kanskje danse, men bare i nærvær av slektninger og nære venner.

Det hele sies med et smil, for denne gjengen trivdes sammen for ti år siden, og de trives sammen nå – selv om innspillingen av den nye filmen av økonomiske grunner ble plassert på en øy utenfor den kroatiske kysten i stedet for den greske øya Skopelos.

– Det var så gøy å møte hele gjengen igjen, sier Stellan Skarsgård.

Nøyaktig hvilke ABBA sanger som er med i den nye filmen er fortsatt en hemmelighet (selv om vi sannsynligvis kan anta at sangen «Mamma Mia» fortsatt er med). Min egen ABBA-favoritt, «Summer Night City», finnes av naturlige årsaker ikke med. Benny Andersson sier:

– Den var med i det første utkastet, men vi fjernet den. Det var vanskelig å finne et naturlig sted for den i en film som foregår på en gresk øy.

Om Meryl Streep sier han:

– Hun er fantastisk. Hun er engasjert og intelligent. Det at hun er så bra er hennes egen fortjeneste. Hun er alltid god. Hun er rett og slett et skikkelig menneske som ikke har blitt skadet av sin egen suksess.

Mamma Mia! Here We Go Again er regissert av Ol Parker, en engelskmann som tidligere regissert blant annet den første Hotel Marigold (han er gift med Thandie Newton fra Westworld).