«Beast» – mørkt gnistrende perle av en debut 

Beast utspiller seg på Jersey, hvor den unge kvinnen Moll (Jessie Buckley) strever med å finne seg til rette i det skjermede, velstående øysamfunnet.

Etter å ha stukket av fra et familieselskap i anledning hennes egen bursdag, går hun på en klubb som hun senere forlater med en ung mann – som så prøver å forgripe seg på henne. Hun blir imidlertid reddet av Pascal (Johnny Flynn), en røff og tiltrekkende outsider som driver med ulovlig jakt og nekter å innfinne seg med stedets øvrige borgerlige normer. De to innleder et stormfullt forhold, om enn preget av en viss ambivalens – ikke minst fordi Pascal havner i politiets søkelys i forbindelse med en serie seksualiserte drap. Men ei heller Moll er nødvendigvis så uskyldsren som hennes ytre kan gi inntrykk av.

Som festivalreisende filmskribent får man av og til åpenbaringer i form av noen formidable filmer signert mindre kjente regissører, som sørgelig nok aldri finner veien til norske kinoer. Slik fryktet jeg det ville bli med Beast, som jeg så på filmfestivalen i Thessaloniki i november i fjor – men heldigvis har altså distributøren Storytelling Media dristet seg til å lansere den her hjemme. All ære til dem for det.

Formfull

Beast er en usedvanlig sikker og formfullendt spillefilmdebut, som etablerer regissør og manusforfatter Michael Pearce som et svært spennende talent innen britisk film. Men også hovedrolleinnehaver Jessie Buckley er en sann oppdagelse. Den unge skuespilleren gestalter karakteren med en imponerende balansegang mellom målrettethet, naivitet og gåtefullhet – samtidig som vi fornemmer noe mer konfliktfylt under overflaten.

Med kyndig bruk av tilbakeholdt informasjon samt en tone og registil som kan føre tankene til Andrea Arnold, forteller Beast en fascinerende og moralsk kompleks historie om å trekkes vekk fra det konforme og mot det potensielt farlige. Dog i en mer sjangerren psykologisk thriller enn Arnolds filmer, men med kledelig gjenklang av Emily Brontë så vel som Bonnie & Clyde.  

Beast er en mørkt gnistrende perle av en film, av en filmskaper og med en hovedrolleinnehaver vi forhåpentligvis kommer til å se mye mer av framover.