Sjangerlek med redneck-vampyr

En frynsete hverdagsmann, inspirasjon fra flere tiår med vampyrfilmer og et sterkt behov for å harselere med Jærbønder og Bibelbeltet gir oss landets første vampyrkomedie.

VampyrVida handler om Vidar Hårr. En 33 år gammel seksuelt frustrert ungkarsbonde som lever med sin mor. I desperasjon ber han til høyere makter for å bryte ut av sitt monotone liv og få tilgang på det søte liv. En dag ber han til høyere makter for å få tilgang på det søte liv og gjør en slags Faust-aktig pakt. Men uventet gjenfødt som vampyr byr ikke det nye livet på fristelsene han hadde sett for seg.

Filmnerden

Som Peter Jackson og Sam Riami har Thomas Aske Berg har vært filmnerd i hele sitt liv. Han laget stop-motion og actionfilmer med venner som liten, har laget musikkvideo for Kaizer Orchestra og Kvelertak, men han har ingen formell filmskaperutdannelse. Fascinasjonen for monstre og vampyrer har hele tiden vært stor, men sannsynligheten for at det ble laget en film om dette i Norge var minimal. Derfor måtte han ta saken i egne hender.

– I begynnelsen var
VampyrVidar en mockumentar hvor et dokumentar-team følger en kristen Rogalending som har blitt bitt av en vampyr og de komplikasjonene som følger en nyskapt nattugle i et samfunn som stenger det sekundet middagen blir servert. Tanken var å lage verdens mest patetiske vampyrfilm, forteller Thomas.

Nytt blod

Det opprinnelige konseptet skulle bære likhetstrekk til, men ble skrinlagt før mockumentaren
What We Do in the Shadows kom. Med nytt blod i form av co-regissør Fredrik Waldeland ble filmen oppgradert til å handle om Jærens bondekultur og kristentro, forteller Aske Berg fra Brasil hvor han deltar på sjangerfestival Fantaspoa Film Festival.

– Vi fant fort ut at Vidar måtte være en kristen bonde fra denne regionen for å få en litt original vri på sjangeren.

Sjangerlek

Den norske sjangeroppblomstringen de siste ti årene har gitt oss varianter av slasher med Fritt Vilt og Rovdyr, zombier i
Død Snø samt hulder i Thale. Og nå sjangerlek med vampyrer.

– At jeg landet på vampyrsjangeren var kun basert på ønsket om å spille i en vampyrfilm, men det var et bevisst valg å gjøre nettopp min vampyrfilm til en sjangerlek.
VampyrVidar er en mørk komedie hvor vi blander horror og komedie med drama, arthouse og musikkvideo-elementer. Det er en film som balanserer på et knivblad mellom humor og det groteske. Som filmskaper har jeg alltid likt å leke med sjangere for å prøve å skape noe nytt publikum ikke har sett før.

Redneck-vampyr

Hva er ditt forhold til klassiske vampyrfilmer som Near Dark, The Lost Boys, Fright Night osv. og hvordan har disse påvirket
VampyrVidar?

– Jeg digger alle disse filmene, spesielt Near Dark som er en av mine favoritt vampyrfilmer sammen med Interview with the Vampire, Bram Stoker’s Dracula, Låt Den Rätte Komma In, 30 Days of Night, Byzantium, Night Watch, What We Do in the Shadows … listen er lang. VampyrVidar er en slags hyllest til selve vampyrsjangeren, og flere av scenene i filmen vår har åpenbare referanser til flere av filmene i listen over. Near Dark har nok påvirket VampyrVidar i den forstand at begge filmene har karakterer som befinner seg i utkanten av den tradisjonelle by-vampyren. De er mer eller mindre redneck-vampyrer.

Sjangerregler

En del klassiske regler blir fulgt til punkt og prikke, mens enkelte tøyes. Hvordan har du forholdt deg til vampyrsjangerens regler?

– Vi har tatt oss visse friheter i forhold til de tradisjonelle vampyrreglene nettopp for å bevare det patetiske elementet rundt karakteren Vidar. Vi ville ikke skape en vakker Twilight-vampyr med overnaturlige krefter som drar damer uten å måtte blunke, men heller en usikker, frynsete hverdagsmann som tørster etter blod (les sex) og som blir forvist til mørket gjennom valgene han tar. Våre vampyrregler er basert på tekstene i bibelen som omhandler lys, mørke, blod og evig liv.

Underliggende tema

Det er ikke hverdagskost med sjangerfilm her til lands, og enda sjeldnere med samfunnskritiske undertoner i slik film. Her har to religionskritiske filmskapere harselert med alt fra bedehusmiljø, Bibelbeltet, vekkelsesmøter til healing og homofili.

VampyrVidar er først og fremst en ren underholdningsfilm. Man skal kunne se den uten å måtte analysere den i hjel, og heller forhåpentligvis kun le og kose seg i halvannen time. Men, for både Fredrik og meg er det viktig med en dypere mening. Derfor har vi bakt inn flere lag som omhandler temaene sex, religion og psykologi, og disse temaene flettes inn i hverandre. Hovedpersonen, Vidar Hårr, er en Jær-bonde som vil bryte ut av det kristne, monotone og strabasiøse livet han lever, men som ender opp med å bli frelst på ny av Jesus Kristus som vi mener er den originale vampyr. «Drikk mitt blod og du skal få evig liv»? Kom igjen!? Det er jo helt opplagt.

Festivalrunde

Filmen har i snart et år vært å se på de aller gjeveste sjangerfilmfestivalene, blant annet Fantastic Fest, Screamfest og Brussels International Fantastic Film Festival. Hvordan har responsen vært?

– Tilbakemeldingene har generelt sett vært helt fantastiske. Under verdenspremieren på Filmfestivalen i Haugesund fikk vi stående applaus av en nesten fullsatt Edda 1, og under den internasjonale premieren på Fantasy Filmfest i Tyskland fikk vi til og med stående applaus midt i visningen. Det generelle publikummet ler godt gjennom hele filmen mens entusiastiske film-nerds analyserer filmen ned til hver minste detalj. Det er utrolig gøy!

Hva blir neste prosjekt?

– Det er vanskelig å si akkurat nå. UFOh! er et knøttlite produksjonsselskap, og vi har for tiden kun mannskap og ressurser til å kunne fokusere på selve lanseringen av VampyrVidar, men vi har en del konsepter vi har lyst å utforske så snart filmen er lansert. Det er også løst snakk om en amerikansk remake av
VampyrVidar, men det er alt for tidlig å bekrefte dette på noen som helst måte. Time will tell som de sier, avslutter Thomas.