Husker du tiden hvor du måtte leie en videofilm i en videosjappe – og kanskje til og med en movieboks – for å se den filmen du ville i stedet for å gå på kino eller se en av de «gamle» filmene som de viser om og om igjen på de ulike TV-kanalene? De tidene er heldigvis forbi.

Film er best på kino, heter det seg. Men det er nok en sannhet med modifikasjoner. I alle fall hvis vi ser på det stadig økende antall nordmenn som velger å se filmer hjemme akkurat når det måtte passe dem.

I dag kan du streame filmer på nettet, og det er det stadig flere som gjør. Det er bare å se på antallet nordmenn som de senere årene har skaffet seg tilgang på strømmetjenester som for eksempel Netflix, HBO, Viaplay, C More og mange andre. I tillegg kan du både leie og kjøpe filmer hos aktører som Apple, Google og Microsoft, enten via PC, nettbrett, mobiltelefoner, spillkonsoller som for eksempel Playstation, eller Smart-TV.

Men hvilke filmer finner du hvor?

Stort sett går det greit å finne filmen eller TV-serien du leter etter med et raskt søk på nettet, men det finnes også nettsider, som for eksempel JustWatch, som indekserer filmtitler og gir deg svar på hvilke strømmetjenester som tilbyr dem. Selv om kvaliteten er så som så, blant annet fant vi ikke en spesifikk norsk film med originaltittelen, men fant den samme filmen med den engelske tittelen, regner vi med at det jobbes iherdig med å forbedre tjenesten – for hensikten er veldig god.

Film har fascinert oss i alle år

Helt siden stumfilmene til Charlie Chaplin har vi latt oss fascinere av film som fortellerspråk. Enten det er smale nisjefilmer eller storslagne Hollywood-produksjoner treffer det en nerve i oss som frembringer følelser. Vi kan bli glade, triste eller opprømte. Uansett, så gjør filmer noe med oss som ingen andre kunstformer kan matche. Kanskje er det muligheten til å leve oss inn i andres liv for en kort periode som lokker?

Filmer har også inspirert mange andre bransjer, som for eksempel spillbransjen. Du kjenner raskt igjen kjente filmtitler hvis du for eksempel sjekker utvalget av spilleautomater i et online casino. Det er kanskje ikke så rart, ettersom vi har så sterke følelser for filmformatet.

Om forfatter

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen