Glimrende om forbudt kjærlighet og tabuer

En affære handler om forbudt kjærlighet, moral og tabuer. Vi møter Andrea Bræin Hovig i rollen Anita. Hun bor i ett velstående nabolag og lever i et kaldt og barnløst ekteskap. Hun og ektemannen er i ferd med å skli fra hverandre.

Anna får jobb som gymlærer i en av Oslos mer velstående bydeler. Det tar ikke lang tid før Markus (Tarjei Sandvik Moe), en av elevene, legger an på den nesten tretti år eldre lærerinnen. Etter hvert utvikler det seg til et hemmelig seksuelt forhold mellom de to. Det er et hemmelig  – og ikke minst forbudt spill med både jobb og ekteskap i potten. Anna er villig til å gjøre den innsatsen. For første gang på lenge opplever hun den nærheten hun savner i ekteskapet.

Den selvsikre sekstenåringen Markus blir hennes livline. Når han vil trekke seg ut, fra det som bare har vært et eventyr for han, er hun besatt av å beholde ham – og hun er villig til å gå langt for å gjøre det.

Tematisk er forholdet mellom en eldre kvinne og yngre mann vært behandlet glimrende i en rekke filmer som fjorårets F
ilmstjerner dør ikke i Liverpool, Roger Michells
I sin datters hus (2003) – og ikke minst i Bo Widerbergs Oscarnominerte
Å leve, det er å elske (1995) som er en klar parallell til
En affære.
En affære greier seg godt i det selskapet.

Henrik Martin Dahlsbakkens film er helt avhengig av to sterke skuespillere i hovedrollene som evner å gi troverdighet til forholdet mellom de to. Andrea Bræin Hovig har vi sett i utallige tv-serier, men dette er faktisk hennes første hovedrolle i film, og hun leverer til de grader. Hun er gitt en krevende  rolle og gir innlevelse og troverdighet til Anita. Tarjei Sandvik Moe viser at han er mer enn
Skam. Hans Markus-karakter er noe av det beste jeg har sett fra en ung skuespiller på lenge.

Til tross for sin 28 år er Henrik Martin Dahlsbakken allerede en erfaren filmskaper og har gitt oss fine filmopplevelser som
Å vende tilbake, Sensommer, Rett vest og Cave. De er alle solide filmer. Med
En affære tar han steget videre og har laget sin mest krevende film. Manuset er dristig og er avhengig av en hårfin balansegang for å ikke ende i grøfta. Den balansegangen takler han med glans og viser nok  en gang hvorfor han for tiden er Norges mest spennende filmskaper.

En affære er stor filmopplevelse.