Pia Tjelta beste kvinnelige skuespiller i San Sebastian

Pia Tjelta får prisen for sin ekstremt sterke rolleprestasjon i filmen
Blindsone

,
 der hun spiller moren Maria som opplever det verst tenkelige da datteren forsøker å ta sitt eget liv. Skuespilleren mottok Sølvskjellet under en storslagen prisutdeling i den spanske filmbyen lørdag kveld.

– Først og fremst er jeg jo ganske sjokkert over at dette var mulig, så jeg er nærmest målløs. Jeg er uendelig takknemlig og aldeles overveldet over å motta en slik utmerkelse blant filmer med skuespillerinner jeg beundrer så mye. Mest av alt er jeg for evig takknemlig overfor Tuva Novotny, som ikke bare lot meg få gjøre denne rollen, men som lot meg få ta del i et større prosjekt for forebyggende arbeid knyttet til mental helse. Ellers er jeg jo bare rørt og overlykkelig! sier Pia Tjelta.

 

Høythengende pris 

Liv Ullmann er den eneste norske skuespiller som har vunnet denne prisen tidligere, og det er en pris som henger svært høyt i internasjonale filmkretser. Skuespillere som Audrey Hepburn, Mia Farrow, Sophia Loren, Julie Christie og danske Paprika Steen har tidligere vunnet Sølvskjellet for beste kvinnelige hovedrolle.  

Den internasjonale filmfestivalen i San Sebastian ble første gang arrangert i 1953, og arrangeres i år for 66. gang.

Konkurranseprogram 

Tuva Novotnys regidebut Blindsone har som eneste norske film deltatt i konkurranseprogrammet under filmfestivalen i San Sebastian, og har hatt flere visninger i filmbyen denne uka. 

– Jeg er uendelig lykkelig over at Pias store talent og harde arbeid blir anerkjent og utmerket i en så ærefull sammenheng, og jeg er så stolt over at hennes enorme kvaliteter som kunstner får fokus på internasjonalt nivå. Den fryktløse hengivelsen Pia har i sitt arbeid er en stor gave for meg som forfatter og regissør, men fremfor alt for filmen selv, sier regissør Tuva Novotny, som også har skrevet manus til
Blindsone.