Årets viktigste film

I en tid hvor nynazister igjen marsjer i gatene i Chemnitz i Tyskland er dette  årets viktigste film. Filmen tar oss seksti år tilbake og lar oss møte Willi Herold som vokste opp Chemnitz.

Vi befinner oss i den andre verdenskrigs siste dager i Tyskland. Sammenbruddet reduserer alle til et nivå hvor overlevelsesinstinktet og kaoset ender i de forferdeligste grusomheter. Den menige soldaten Willi Herold kommer bort fra sine medsoldater og er på desperat jakt etter mat og husly. Han finner en forlatt bil med en koffert inneholdende den dekorerte uniformen til en Luftwaffe-offiser. Han tar på seg uniformen og går inn i rollen som Luftwaffe-kaptein Willi Herold. 

Når en annen forvillet soldat dukker opp, tar han og legger ham under sin kommando. Den nye rollen gir ham en autoritet han aldri har hatt tidligere og en mulighet til å overleve i et Tyskland som er i ferd med å kollapse. 

Men i stedet for å bruk sin nye posisjon til å unngå militærpolitiet som er på stadig jakt etter desertører og plyndrere, blir han selv personifiseringen av naziregimet og dets grusomheter. Han får smak på den makten uniformen gir ham. Etter hvert samler han en liten gruppe likesinnede som lar seg kommandere av ham. Han griper inn i lokalsamfunnet og gjennomfører den ene grusomheten etter den andre; massehenrettelser, sumeriske rettssaker, massakreringer i en interneringsleir. Han lar folk tro at han har direkte ordre fra Hitler og rapporterer direkte til ham om hva som skjer bak frontlinjen. 

Kapteinen er regissert av tyske Robert Schwentke (best kjent for Hollywood thrillerne RED, Flightplan og episoder av  Divergent-serien). Filmen er basert på den sanne historien om den falske offiseren Willi Herold hvis grusomheter ga ham tilnavnet ”Slakteren i Emland”. I tillegg til å være en  fortelling om desperasjonen og galskapen som herjet ved Det tredje Rikets sammenbrudd, er det også et portrett av hvordan makt korrumperer. 

Schwentkes film er skutt i utsøkt svart-hvitt. Hele tiden følger vi tett på hovedkarakteren Herold (glimrende spilt avspilt av Max Hubacher) som for første gang opplever sin sanne makt – blir en despot og ofrer alt som heter etikk på maktens alter. 

Robert Schwentke går ikke inn for å forklare eller rasjonalisere Herolds oppførsel utover bare opportunisme, men viser at brutal militær makt er ekstremt lett å tilpasse seg. Den virkelige Willi Herold ble arrestert av britene og henrettet i 1946 -21 år gammel. 

På genialt sett evner Robert Schwentke å trekke parallellene til dagens Tyskland når han under rulletekstene lar Willi Herolds gjeng gå ut gatene og trakassere dagens tyskere.