Drømmen om egen hjemmekino

Å sitte på kino foran det store lerretet og nyte lydene, filmen og duften av popkorn, er helt klart noe eget. Er du en av dem som elsker film og serier, drømmer du kanskje om å få et ordentlig hjemmekinoanlegg? Med egen popkornmaskin! Det koster selvsagt litt penger, men drømmen kan oppfylles med kreditt.

Kreditt – En definisjon

Kreditt betyr ganske enkelt at to parter inngår et kontraktsforhold og så får den ene parten utsatt det å levere sin ytelse. I vårt moderne samfunn handler dette om betalingsplikten. Det vil si at debitor kjøper en vare eller låner penger, og betaler kreditor tilbake på et senere tidspunkt.

Sagt med andre ord, så får vi kreditt når vi låner penger eller kjøper en vare på avbetaling.

Kreditt kan blant annet være et forbrukslån, et smålån eller et kredittkort. Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, der långiver ikke spør deg om hva du skal bruke pengene til. Det er ikke uvanlig å låne penger til oppussing eller oppgradering av bolig, som, for eksempel, å skaffe seg et hjemmekinoanlegg.

Kreditt og renter

Tar du opp kreditt, kommer du ikke utenom det faktum at du må betale renter. I tillegg vil det tilkomme gebyrer, som etableringsgebyr og termingebyr. Dette er den betalingen kreditor tar for å låne ut penger. Størrelsen på rentene vil avhenge av hvor stor risiko långiver mener det er å låne ut penger til deg.

 

For å finne ut av dette foretar långiver en kredittvurdering. Her sees det på ting som hvor høy inntekt du har i forhold til faste utgifter og annen gjeld. Resultatet av kredittvurderingen avgjør ikke bare om du får kreditt, hvor mye og til hvilken rente.

Nominell og effektiv rente

Når det gjelder kreditt skilles det mellom nominell og effektiv rente. Nominell rente er kun den årlige rentesatsen. Legger du sammen nominell rente og gebyrene banken skal ha, får du det som kalles effektiv rente. Det er denne som viser hva lånet faktisk vil koste deg.

For å få en

kreditt
som er så rimelig som mulig, må du sammenligne den effektive renten på de ulike tilbudene du får. For å gjøre dette så tidsbesparende som mulig, kan du ta i bruk tjenestene til Matchbanker. Her tilbys det en låneliste, som viser deg hvilken långiver som tilbyr den laveste renten på kreditt.

Å søke om kreditt

For å kunne søke om kreditt må du oppfylle långiverens krav. Disse kan variere långiver til långiver, men minimumskravene er som følger:

  • Du må være myndig, altså ikke yngre enn 18 år.
  • Du må ha en skattbar inntekt i Norge.
  • Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger.

Enkelte långivere krever også at du har bodd i Norge i minst tre år, mens andre stiller krav til et norsk mobilnummer.

Til tross for at du oppfyller de grunnleggende kravene, kan det likevel hende du opplever å få et nei. Det kan være flere grunner til dette. En av dem kan være at du søker om et for stort beløp i forhold til hva banken mener du vil klare å betale tilbake. Det er derfor viktig å ikke søke om større beløp enn hva du faktisk trenger. Du bør også søke hos flere långivere og, dersom du har mulighet, kan du søke om kreditt sammen med en medsøker.

Får du kreditten innvilget, takker du ja til tilbudet ved å signere med din personlige BankID. Deretter ordner långiver det slik at pengene overføres til din konto, og du kan starte innredningen av din hjemmekino og invitere til første filmkveld.