Personlig film om Ingmar Bergman

Bilder fra
Det syvende innseglet, Jordbærstedet, Scener fra ekteskap og Fanny og Alexander har skåret seg inn i den kulturelle bevisstheten og inspirerte nye generasjoner av filmskapere. Få filmskapere har betydd så mye for så mange andre filmskapere som Ingmar Bergman.

2018 har vært det stor Bergman-året. Det er hundre år siden hans fødsel og året har bydd på både bøker, dokumentarfilmer og gjensyn med Ingmar Bergmans filmer på cinemateker og hos NRK.

Tyske Margretha Von Trotta har laget et personlige essay, komplett med viktige intervjuer og et mangfold av filmklipp, er et hengivent portrett av den svensk filmskaperen. Von Trotta oppdaget først Ingmar Bergmans filmer da hun flyttet til Paris i 1960 og krediterer ham for å inspirere henne til å blir regissør.

Searching for Ingmar Bergman er hennes personlig reise. Von Trotta viser en filmskaper som satte sin personlige spor hos de som jobbet med ham. Von Trotta dissekerer filmene hans og gir oss en Ingmar Bergman som var mer interessert i sin egen barndom enn i sine egne ni barn, for eksempel.

Som dokumentar er den mer analytisk enn biografisk. Hun er selv en stor beundrer av ham som filmskaper og føler ikke behov for å gå i detalj i hvert eneste trinn i Bergmans liv og karriere. I stedet fokuserer hun på viktige øyeblikk og filmer. Hun kjenner filmene og deler dem med andre beundrere som Olivier Assayas, Ruben Östlund og selvfølgelig Liv Ullmann. De er alle med på å definere Bergmans arv.

Searching for Ingmar Bergman er et vellykket dypdykk inn Ingmar Bergman liv og filmkunst.