Årets Film fra Sør-favoritter


Sommerfugler

Drama og svart komedie, eksploderende høner og barslagsmål – det blir aldri kjedelig i
Sommerfugler, som er lagt til landsbygda i Tyrkia. Søsknene Cemal, Kenan og Suzi har knapt hatt kontakt etter at de flyttet hjemmefra for tretti år siden. Men så havner faren på dødsleiet, og ber alle tre komme. Men hvorfor? Løsningen på mysteriet blir en kongelig finale, og reisen tilbake blir et møte med minner søsknene trodde de hadde lagt bak seg. Kanskje er det ikke for seint å finne tilbake til hverandre?

10. november kl. 18.00 blir det regissørsamtale med Tolga Karaçelik og Tugce Altug på Cinemateket før visningen.

 


Les mer her

 


The River

Ikke så mye som et ord, et steg, eller et støvkorn som virvles opp fra bakken virker tilfeldig i denne fantastisk iscenesatte filmen. Til å begynne er det bare gulbrun leire å se, så langt øyet rekker. Fem brødre lever under farens strenge disiplin et sted på steppene i Kazakhstan. De jobber på gården, lager murstein av bare møkka og leker med hverandre. Så oppdager de elva – og alt blir forandret.

The River er både enkel og kompleks. Den handler om en gutteflokk og deres erfaringer, på godt og vondt, med å gjøre opprør mot voksenverdens regler. Samtidig har filmen også noe tidløst og gåtefullt, nærmest mytologisk ved seg. Og så er den veldig vakker. Hvis du synes det viktigste ved film er visuell nytelse, er 
The River reine himmelriket.

15. november kl. 20.30 blir det regissørsamtale med Emir Baigazin på Cinemateket før visningen.


Les mer her

 


Tigers Are Not Afraid

Tigers Are Not Afraid utspiller seg i skyggen av Mexicos narkotikakriger. Når moren til elleve år gamle Estrella forsvinner, begynner hun å høre stemmen hennes om natten og hjemsøkes av mystiske vesener. Forsvinningen fører henne også sammen med en gjeng foredreløse unggutter, ledet av den karismatiske Shine, som blir forfulgt av den beryktede Caco fra forbryterbanden Huascas. Elementene av magisk realisme og skrekkfilm tar ikke bort noe av realismen fra
Tigers…, som både vil gi deg klump i halsen og et glimt av håp.

14. november inviterer vi til thrilleraften i Kulturkirken Jakob med filmen på plakaten, i samarbeid med Mexicos ambassade.


Les mer her

 


The Pig

Mani Haghighi følger opp
A Dragon Arrives! med en mildt sagt energisk og helsprø svart komedie om kunstnerisk forfengelighet. Filmregissøren Hasan går på veggene av frustrasjon, kjedsomhet og kjærlighetssorg. Han er svartelistet av regjeringen, og har ikke kunnet laget film på to år. Hans muse og tidligere elskerinne Shiva, er i ferd med å spille inn film med erkerivalen Sohrab i stedet. Men verst av alt: Én etter én er Irans mest kjente filmskapere blitt tatt av dage på bestialsk vis av en mystisk seriemorder, men morderen virker ikke det minste interessert i å ta Hasan av dage.

12. november kl. 18.00 blir det regissørsamtale med Mani Haghighi på Cinemateket før visningen 


Les mer her

 


Tårnet

Elleve år gamle Wardi er palestiner, og bor i en flyktningleir i Libanon. Hver generasjon har bygget en ny etasje på huset deres, som nå er et tårn, og Wardis døende oldefar Sidi har bodd der siden 1948. Når Wardi begynner å lete i familiehistorien for å forstå oldefarens svunne håp om å vende hjem, hører hun for første gang om al-Nakba, fordrivelsen fra Palestina. Med dukke- og 2D-animasjon gir
Tårnet liv til en rørende og engasjerende fortelling, basert på sanne historier og erfaringer fra en flyktningleir i Beirut.

9. november kl. 17.45 viser vi filmen i Det Kritisk Rom-seksjonen.


Les mer her


 


The Cleaners

Hvem har redaktøransvar for internett – i praksis?
The Cleaners følger fem såkalte content moderators fra Filippinene, som hver dag sveiper gjennom tusenvis av bilder og videoer lagt ut på Facebook, Twitter og YouTube. Mens de tre nettgigantene har endret måten vi tilegner oss informasjon på, overlater de ansvar for sensur og ytringsfrihet til ufaglærte «renholdsarbeidere» som jobber under tidspress. Med eksempler fra debatter om Trump i USA, Erdoğan i Tyrkia og folkemordet i Myanmar fokuserer filmen på konsekvensen av nettselskapenes enorme makt over nettet.

10. november kl. 17.00 viser vi filmen i Det Kritisk Rom-seksjonen.


Les mer her

 


The Angel

Møt «Babyface» Carlito, født til å være kjeltring. Som 17-åring blir han kjent med Ramón, en elegant fyr som moser nesa hans og dermed fremstår som den perfekte makker. Forholdet mellom de to blir starten på en innbrudds- volds- og drapsturné som gir Carlito økenavet The Angel of Death. Denne strøkne thrilleren er inspirert av historien om den argentinske seriemorderen Carlos Robledo Puch. Med fenomenalt skuespill og Pedro Almodóvar på produsentsida er dette 
true crime for det store lerretet.


Les mer her

 


Arvingene

Det velstående paret Chela og Chiquita er i økonomiske vansker. Når Chiquita blir anklaget for bedrageri og havner i fengsel, får den reserverte Chela en ny hverdag. Hun starter en taxitjeneste for eldre, rike kvinner, og kommer i kontakt med datteren til en av kundene, den mye yngre Angy. 
Arvingene er en dempet, vakker og prisbelønt film om sterke kvinner. Skildringen av lesbisk kjærlighet i et Paraguay der homofili er tabu, er et modig valg av debutregissør Martinessi. En must-see på årets program!

Regissør Marcelo Martinessi gjester årets festival

 


Les mer om filmen her