Eventyrlig roadmovie

Tyrkisk filmer er ikke akkurat dagligdags på norske kinoer. Det tragikomiske familiedramaet
Sommerfugler er i så måte et hyggelig bekjentskap.

Tyrkisk film hadde sin storhetstid på 1970-tallet med en produksjon på over tre hundre filmer i året. Fjernsynets fremvekst satte en effektiv stopper for en filmindustri uten subsidier og de fleste store produksjonsselskapene gikk konk på 80-tallet. Nå er imidlertid tyrisk film tilbake for fullt og
Sommerfugler viser at det går rette veien igjen.

Vi møter tre middeladrende søsken som forlot hjemstedet for godt for tretti år siden etter moren selvmord og har ikke hatt kontakt med faren siden – og de har også mistet også kontakten med hverandre. De tre søsknene: Cemal, Kenan og Suzan sto hverandre nær i oppveksten.  Overraskelsen er derfor stor når storebroren kontakter sin søster og bror og forteller at han har fått beskjed om at faren – familiens patriark ligger for døden.

 

Drøm og virkelighet

De tre har alle til felles at livet ikke har blitt helt slikt de hadde tenkt. De sitter alle fast et ulykkelig sted i livet. Tyskland-emigrerte Cemal har store ambisjoner om å bli astronaut. Han føler at ikke får ut sitt fulle potensial og driver tiden med å lobbe den tyske regjeringen slik at de kan sende ham ut i verdensrommet.  Kenan har båret på en skuespillerdrøm som har sporet av og han har endt opp med å lage voiceover på dyrefilmer, mens Suzan ligger i skilsmisse.

 

Absurd reise

Farens dødsleie ser de alle som en unik mulighet til å gjenopprette forholdet seg i mellom og forlate en traurig hverdag. Sammen legger de ut på reisen til barndommens landsby. En reise som blir mer og mer absurd etter hvert som de gjenoppbygger sine gamle relasjoner.

Sommerfugler er langt mer enn en vanlig roadmovie. Regissør Tolga Karaçelik har et godt blikk på familiedynamikken i fremstillingen av de tre søskene. Årsakene til familiens adskillelse blir gradvis tydeligere under filmens løp og regissøren gir oss sterke følelser blandet med humor.

Dette er noe langt mer enn en vanlig roadmovie. Underveis mot hjembygda dukker også traumene opp. Tolga Karaceliks sparer ikke på konfekten – han byr både på tårer, latter, eksplosive høner –samt en imam som er i ferd med å miste troen!

Sommerfugler er en fornøyelig film som elegant blander alvor og humor.