Farlig nær havari

Gerard Butler har rollen som ubåtkapteinen Joe Glass. Han er ryddegutt for den amerikanske marinen. En av deres utbåter, samt en russisk ubåt har havarert i Nordishavet. Det hele har skjedd undet katt-og-mus-lek under oppdrag i nærheten av Kolahalvøya hvor russerne har sine ubåtbaser. Joe Glass og hans ubåtmannskap skal finne ut hva som har skjedd. Samtidig oppdages det at den russiske presidenten har reist til  deres største ubåtbase på Kola sammen med forsvarsministeren. Forsvarsministeren gjennomfører et statskupp og arrester presidenten. Det bygger opp til en konflikt som kan ende i den tredje verdenskrig. Det ligger an til påde en politisk og militær katastrofe. For amerkanerne blir den russiske presidenten «the good guy». Det handler om å redde ham og verden fra undergang.

Gerard Butler og hans mannskap redder mannskapet på den russiske ubåten. De må nå stole på den russiske kapteinen (Michael Nyqvist) for å kunne navigere seg gjennom det minefeltet de har havnet i – både politisk og fysisk.

Gerard Butler gjør en hel grei rolle i denne filmen som  ble Michael Nyqvists siste film. Han døde av lungekreft en tid etter innspillingen og er tydelig preget av sykdommen.

For at en politisk thriller som dette skal fungere er det en forutsetning at den har et snev av troverdighet – at vi tror at dette kan skje i vrikeligheten. Regissør Donovan Marsh og manuset (basert på novellen «Firing Point») bruker lang tid å sette opp historien.  Filmens andre del er mer actionbasert og byr på effektiv popcornspenning, men lider under manglene troverdighet.

Det er et hav mellom
Hunter Killer og filmer som
Crimson Tide og
Jakten på  Rød Oktober. For den som vil ha ubåtspenning er tv-serien
Das Boot på NRK et langt bedre alternativ.