Reisen som forandret livet 

MARRAKECH: Viggo Mortensen er en av årets heteste Oscar-kandidater for hovedrollen i Green Book. En helt ekstraordinær film om vennskap og fordommer. I tillegg er filmen nominert til Oscar for Beste film og Beste mannlige birolle.

Viggo Mortensen og Mahershala Ali har rollene i Green Book. Filmen er basert på den sanne historien om vennskapet mellom den italiensk-amerikanske dørvakten og sjåføren Tony «Lip» Vallelonga (Mortensen) og den klassiske pianisten Dr. Don Shirley (Ali) som reiste sammen gjennom de rasedelte Sørstatene i 1962. Shirley var booket inn på en åtte uker lang turné –Tony skulle være privatsjåfør og livvakt på turneen. I Sørstatene var det å være svart i seg selv en risikofaktor i 1962 i en verden som var rasedelt og hvor svarte ikke var velkomne som gjester på mange restauranter eller hoteller. Som hjelpemiddel har de The Motorist Green Book som var en guidebok for svarte reisende.

Etter turen forble de nære venner til begges død i 201. Filmen er basert på et manus av Tonys sønn, Nick, som møtte Dr. Don Shirley som seksåring da han dukket opp hos familien julaften i Bronx – samme dag som de kom tilbake fra turneen.

Viggo Mortensen ble aldri så lite overrasket da han ble tilbudt rollen av Nick Vallonga, som også er filmens produsent.

– Jeg mente at med min skandinaviske bakgrunn var jeg feil person. Spesielt med tanke å hvor mange gode amerikanske skuespillere det er med italiensk blod i årene. Nick insisterte på at jeg var den rette til å spille hans far, og jeg lot meg overtale. Det angrer jeg selvsagt ikke på i dag når jeg har sett resultatet. Jeg har sett filmen allerede en fem, seks ganger, og hver gang gir den meg nye opplevelser. Det er ikke mange filmer som tåler så mange gjensyn på kort tid.

– Nick og familien hans nærmest adopterte meg og tok meg under sine vinger og delte mange historier, fotografier og lydopptak. Det var til stor hjelp for meg når jeg skulle gå inn i karakteren.

Legendarisk

Cinema møter Viggo Morten på det legendariske hotellet La Mamounia. Stedet bærer filmhistorie i veggene. En rekke store filmer er spilt inn her. Blant annet filmet Jean Devaivre Alarm i syd med Erich von Stroheim her i 1953. Marokko med Gary Cooper og Marlene Dietrich ble filmet her i 1930 og ikke minst Hitchcocks Mannen som visste for meget. 

Viggo Mortensen kunne velge og vrake i Hollywood-tilbud etter Ringenes Herre-suksessen, men i stedet har han valgt mindre og mer personlige filmer som vil noe mer enn bare å underholde.

– Du var her i Marrakech i 2014 med Far from Men og nå er du tilbake med en film som tematisk er i slektskap. Tror du film kan være med å endre holdninger vi har til hverandre?

– Helt klart. Filmen kan ikke løse verdensproblemer, men den kan påvirke holdninger. Godt fortalte fortellinger som ikke sier hva du skal tenke, men inviterer deg til å reflektere er de filmen som er mest effektive. – Vi filmett Far from Men her i 2013, og var på festivalen med den året etter. Det er morsomt at du trekker frem Far from Men, for det er også den filmen jeg trekker frem når jeg gjør intervjuer om Green Book i USA. Far from Men fikk altfor dårlig distribusjon i USA og dermed ikke det publikummet den fortjent, og de amerikanske kritikerne kjenner ikke filmen. Far from Men er en film jeg elsker. Du ler ikke slik du gjør i Green Book når du ser filmen, men den får deg til å tenke.

Ignoranse og uvitenhet 

– De to filmene har helt klare likhetstrekk. Far from Men handler om to menn som har vokst opp i samme fjellområde. Den ene er araber og den andre har fransk bakgrunn – de er begge algeriere.
Green Book handler om to som har vokst opp i New York. I begge filmene opplever de to hovedpersonene helt forskjellige virkeligheter. De kunne like godt vært fra ulike planeter. Begge filmene handler om at måten vi kan bekjempe ignoranse og uvitenhet er ved å bli kjent med hverandre, snakke sammen og gå gjennom ting sammen. Da opplever vi at vi ikke er så forskjellige. Det vi kan lære av Green Book er at hvis Tony Vallelonga og Don Shirley kan bli venner – finnes det håp for oss alle. Det handler om å gå videre og komme seg forbi fordommer og førsteinntrykk. Det er ikke bare Tony som er uvitende, Don som er universitetsutdannet og stjerne fra barnsben er også ignorant om hvilken type menneske Tony er og hva han vet om livet.

– Ifølge sønnen Nick hadde Tony seks års skolegang, men sluttet å følge med etter tredje klasse. Men det som Don lærer av ham, og som jeg mener er Tonys største kvalitet er evnen til å endre forutinntatte holdninger og Don skjønner at han bærer med seg noen etiske grenser som han ikke lar noen tråkke over og er en mann som holder ord. Tony på sin side lærer at Don har mange gode grunner for at han er ensom og innesluttet. Han har et stort press på seg fra samfunnet og for de hemmelighetene han har rundt seg selv som mann og sin seksualitet.

– Nick jobbet i årevis med manuset og allerede for seks år siden fortalte han meg at jeg skulle ha rollen som Tony. Det eneste kravet Doc Shirley satte var at filmen ikke ble laget før etter han død fordi han var en veldig privat person, forklarer Mortensen. – Kanskje var det på grunn av hans seksualitet eller hva som helst, han var bare en veldig privat person. Han ville ikke at historien ble fortalt om ham før han var borte, og Nick respekterte det.