« Green Book» – Rørende Oscar-nominert roadmovie 

6

Peter Farrellys film er en reise gjennom de raseskilte amerikanske sørstatene på begynnelsen av 1960-tallet. Green Book er en slags omvendt Driving Miss Daisy.

Filmen er roadmovie, basert på den sanne historien om hvordan dørvakta Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) og den svarte amerikanske pianisten Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) utviklet et nært og livslangt vennskap gjennom en åtte uker lang turné gjennom Sørstatene. Det er et sterkt møte med rasisme, intoleranse, ensomhet og forståelse i en tid med segregering i USA.

Tony er ekte italiensk arbeiderklasse, vokst opp og lever i Bronx med familien. Dr. Don Shirley er en rik og fetert pianist som spiller klassisk musikk med den hvite overklassen som publikum og lever i sin ekstravagante leilighet på toppen av Carnegie Hall i New York. Tony har mistet jobben som dørvakt på en nattklubb i NY, mens Dr. Don Shirley er blitt booket på en konsertturné gjennom sørstatene og trenger en kombinert sjåfør og livvakt på turen. Samspillet mellom de to hovedrolleinnehaverne Viggo Mortensen og Mahershala Ali er helt ekstraordinært.

Filmen speiler vår psyke – vår trang til å skape stereotypier av folk. Det er ikke til å unngå å bli rørt av denne filmen. Selv om det er en roadmovie som tar oss fra A til B og tilbake igjen, så er dette først og fremst en reise gjennom den menneskelige psyke og om hvordan fordommer kan brytes ned. Green Book handler om å omfavne forskjeller og overvinne fordommer.

Hvis du undrer på tittelen, så kommer den av The Motorist Green Book som var en guidebok for svarte reisende. Boka viste dem hvor de kunne overnatte og spise i Sørstatene i en periode med legalisert diskriminering. De virkelige Tony Vallelonga og Dr. Don Shirley døde for øvrig begge nesten samtidig i 2013.

Peter Farrellys har laget en herlig film. Ved hjelp av humor har han laget en fortelling om rasisme og som gir innsikt i mellommenneskelig atferd.
Green Book er oppløftende og hjerteskjærende på samme tid. Den er minst én Oscar verdig.