«Vice» – Skremmende politisk satire

5

Vice innledes med følgende tekst: ”The following is a true story. Or as true it can be given that Dick Cheney is know as one of the most secretive leaders in history. But we did our fucking best”.

I The Big Short tok regissør og manusforfatter Adam McKay for seg finanskrisen i 2007-2008. Denne gangen har han tatt for seg  visepresident Dick Cheney. Filmen bruker samme fortellingerteknikk som i The Big Short og blander fiksjonsfortellingen med dokumentariske opptak.

Utrolig historie

Vice forteller den utrolige historien om hvordan en byråkrat, Dick Cheney, i det stille ble den mektigste mannen i verden som visepresident for George W. Bush i årene 2001 -2009. Hans beslutning påvirket både USA og resten av verden på en måte vi fortsatt ikke kjenner fullt ut. Det faktum at det kommer nå, er midt i Trumps presidentperiode er neppe tilfeldig, fordi Dick Cheney la på mange måter grunnlaget for det som skjer i dag.

Begynnelsen av filmen handler om at Dick blir tatt for fyllekjøring i hjembyen Wyoming i 1962, før handlingen pendler til hvordan Dick tar over Bush sin rolle som kommandør under angrepene den 11. september. Her kan du virkelig snakke om å klatre karriere stigen.

Kriminelt

Adam McKay beskriver visepresidenten som en mann med et så kriminelt synderegister at det vil få enhver diktator til å rødme i misunnelse –  og i sitt spill overgår han sin mentor Donald Rumsfeld. Cheneys politikk destabiliserte Midtøsten. Hans handlinger etter 11. september var med på å skape grunnlaget for terroristgruppen IS.

Det er en hel del solide skuespillere i Vice, men den store stjernen er Christian Bale som visepresident Dick Cheney. Det er imponerende hvordan han har ikledd seg den tidligere visepresidenten fysikk og hvordan han formidler hans politikk.

Hvor mye som er helt sant i Vice er vanskelig å si, men hvis bare halvparten er sant så er dette ellevilt nok. Dette er fortellingen om et skjult maktmenneske og visepresident, som hvis vi skal tro filmskaperen, var den virkelige presidenten i Det hvite hus under George W. Bushs tid i det ovale rom.