André Øvredal vant slaget om Narvik

Nordisk Film Production AS har gått seirende ut av kampen med André Øvredal som regissør og Aage Aaberge som produsent.

Også Tommy Wirkola har hatt planer om å lage film om slaget om Narvik. Når NFI nå har bevilget penger til Narvik – Hitlers første nederlag er slaget tapt for hans prosjekt.

Narvik – Hitlers første nederlag var opprinnelig tenkt som tv-serie – nå blir det mest sannsynlig både kinofilm og tv-serie.

Produsent Aage Aaberge har tidligere sagt til NRK at dette kan bli tidenes dyreste tv-serie.

Slaget om Narvik

Våren 1940 kjempet nordmenn og allierte på land og til sjøs i det største slaget på norsk jord noensinne. Slaget der Hitler led sitt første nederlag.

Det er 8. april 1940, og Narviks pasifistiske ordfører, Theodor Broch, nyter oppgangstidene og nekter å ta inn over seg at krigen står for døren. Samme natt blir kommandørkaptein Per Askim kalt ut til panserskipet Norge med beskjed om at tyske krigsskip er på vei inn fjorden. Han får ordre om å kjempe, men panserskipet senkes ved første trefning, og okkupasjonen er et faktum.

Men Major Sigurd Omdal og hans 250 bevæpnede norske soldater tar opp kampen med tyskerne. Blant soldatene finner vi Narvik-gutten Ivan Vanje. En ung gutt i en litt for stor uniform, som får sin ilddåp i kamp med de profesjonelle tyske alpejegerne. I Narvik beskyter britene byen, og rammer sivilbefolkningen hardt. Så hardt at pasifisten Theodor griper til våpen for å stoppe galskapen. Okkupasjonsmakten er ikke nådig, og dømmer Theodor til døden. Men han benådes i siste øyeblikk, og åpner huset sitt for Per Askim, som må pleies tilbake til gammel storhet av sin kone Signe.

Gjenerobring

Den 28. mai gjenerobrer norske og franske styrker Narvik etter intense kamper. Tyskerne jages på flukt,og Ivan er blant de første som marsjerer inn i den frigjorte byen, men gleden er kortvarig: Søsteren Ingrid er drept av en britisk skipsgranat.

Også for Theodor blir frigjøringsrusen kort. Luftwaffe er på vei for å jevne Narvik med jorden, og fem tusen innbyggere er i praksis fanget i byen. Det finnes ikke båter å oppdrive fordi de allierte i ferd med å trekke seg ut. Norge skal overgis for godt.

Den unge briten Patrick Job tilbyr Theodor en flåte av fiskebåter, og trosser ordre for å hjelpe til med å redde Narviks befolkning.

Tyskerne bomber Narvik og byen jevnes med jorden, før Norge kapitulerer den 8. juni 1940. Men kampene i Narvik var ikke forgjeves: De viste verden at Hitlers krigsmaskin kunne bekjempes.