Danske Søren Pilmark blir Kong Haakon VII

Atlantic Crossing  er et drama om kronprinsesse Märthas utrolige historie under andre verdenskrig.

Opptakene til serien skjer i disse dager i Lillehammer, hvor de kritiske dagene i 1940 filmes.  I dag ble det kjent at det er den anerkjente danske skuespilleren Søren Pilmark, som har rollen som Kong Haakon VII:

– Det er en stor ære å få lov til å spille kong Haakon- og å få bli kjent med han. Han tok sin rolle og tittel alvorlig, og å få portrettere han i en så vanskelig tid for nasjonen og familien, er meget spennende, forteller  Pilmark.  Danske Søren Pilmark er kjent som både skuespiller og regissør. Han har medvirket i en rekke produksjoner som TV- serien The Killing II,  filmer som
Kon-Tiki og Blinkende Lygter, samt Lars von Triers legendariske tv-serie Riket. I 2007 var Pilmark nominert til Oscar for beste kortfilm(Helmer og søn).

 En konge under press

Serieskaper og regissør, Alexander Eik, er veldig glad for at nettopp Pilmark takket ja til rollen:

– Foruten den slående likheten, bærer Søren Pilmark denne rollen med en naturlig autoritet og verdighet, samtidig som han formidler de empatiske sidene ved kong Haakons personlighet. Under krigen opplever kongen sitt livs mareritt; å se sin sønn, svigerdatter og de små barnebarna flykte for sine liv fra nazistene, samtidig som hans elskede Norge blir besatt av fienden. Som folkevalgt monark må kong Haakon, i landets mørkeste time, vise seg tittelen og tilliten verdig, forteller Eik. Og legger til: – Relasjonen mellom far og sønn er viktig i denne fortellingen; båndene mellom kong Haakon og kronprins Olav var svært sterke, men blir satt på prøve da kongen holder sin kampvillige sønn tilbake under felttoget, av frykt for at tronarvingen skal komme til skade.

Fra før av er det kjent at Sofia Helin (Broen) skal spille kronprinsesse Märtha, Tobias Santelmann spiller Kronprins Olav, og at amerikanske Kyle MacLachlan, ( Twin Peaks), portretterer president Franklin D. Roosevelt.

Sann historie

Atlantic Crossing er basert på den utrolige og sanne historien om norske kronprinsesse Märthas kamp for å støtte sitt land under den mest skjebnesvangre periode i moderne tid: Den andre verdenskrig.

Etter en halsbrekkende flukt fra nazistene ble hun tvunget til å adskilles fra sin mann og krysse Atlanterhavet for å søke tilflukt i USA. Der oppdager hun raskt at verdens mektigste mann: president Franklin D. Roosevelt, faller pladask for henne. Dette gir henne en uventet mulighet til å påvirke presidenten politisk, på et tidspunkt der de allierte, deriblant Norge, desperat trenger Amerikas hjelp i kampen mot Hitler.
Kronprinsessen oppdager at hun har politisk innflytelse, og trer ut av sin beskyttede tilværelse. Gjennom store prøvelser vokser hun til å bli en usynlig, men sentral, maktfigur i Washingtons politiske kulisser.

Atlantic Crossing er en inspirerende historie om oppvåkning, transformasjon, frigjøring og personlig vekst. En historie om krig og kjærlighet.

FAKTA

Atlantic Crossing

Norsk historisk drama, åtte episoder

Lansering: Tidligst 2021

Produsent: Atlantic Crossing produseres av Cinenord Drama for NRKSerieskaper

Regissør: Alexander Eik Co-regissør: Janic Heen

Manus: Alexander Eik og Linda May Kallestein

Produsent: Silje Hopland Eik