«Helan & Halvan» – Melankolsk og bevegende komikerportrett 

5

Helan & Halvan er en «biopic» om den velkjente komikerduoen bestående av engelskmannen Stan Laurel og amerikaneren Oliver Hardy, som hadde sin storhetstid på trettitallet.

Filmen utspiller seg imidlertid i hovedsak på begynnelsen av femtitallet, da paret gjenforenes for en sceneturné i Storbritannia. Med dette ønsker de to å vise at «Laurel and Hardy» sin tid ikke er forbi, selv om andre nå har overtatt rampelyset. Og da særlig overfor et Hollywood-studio, som de håper vil finansiere en filmidé de utvikler om Robin Hood.

Aldrende sirkushester

Dette gir en melankolsk grunntone til filmen, som fokuserer på vennskapet mellom de to aldrende sirkushestene som prøver å kjempe seg tilbake i manesjen – og lege sårene fra da de gikk hver sine karriereveier. Samtidig er det mye å le av i denne dramakomedien, ikke minst de mange scenene som gjenskaper duoens gnistrende komiske talent både på og utenfor scenen.

Laurel og Hardy spilles av henholdsvis Steve Coogan og John C. Reilly, som viser seg å være utmerkede valg for rollene – til tross for at begge i virkeligheten er en del yngre enn mennene de portretterer i størstedelen av filmen. Coogan har beveget seg i lignende landskap i den glitrende tv-serien The Trip, som Helan & Halvan har flere tematiske likheter med, mens Reilly ved hjelp av imponerende sminkearbeid er den som utseendemessig ligner mest på sin rollefigur.

Sterke skuespillerprestasjoner

Det er bare å ta hatten av for deres skuespillerprestasjoner, som i tillegg til å fange de to moromennenes fysikk og personlighet inkluderer rekonstruksjoner av dansenumre og møysommelig koreograferte slapstick-gags. De får også solid drahjelp av Nina Arianda og Shirley Henderson i rollene som duoens respektive ektefeller, som beriker både komedie- og dramaaspektet.

Til syvende og sist er det den emosjonelle kjemien mellom de to hovedrolleinnehaverne som virkelig bærer denne filmen – som gir et underholdende, bevegende og bittersøtt innblikk i livet og arbeidet til to sanne komiske giganter.