«Vox Lux» – Berømmelsens pris

6

Som skuespiller har Brady Corbet hatt en imponerende teft for interessante filmprosjekter, men som regissør og manusforfatter har han på kort tid seilt opp som en av USAs mest spennende nye talenter.

Når han nå følger opp den bemerkelsesverdige debuten The Childhood of a Leader fra 2015, er det med intet mindre enn et mesterverk: Vox Lux er et kompromissløst og dypt fascinerende portrett av en fiktiv popartist, som samtidig tegner et forstyrrende bilde av dagens USA.

Nasjonal traume

Filmen – som har selveste Willem Dafoe som forteller – introduserer oss for Celeste (Raffey Cassidy) tidlig i tenårene, i det hun brått står i sentrum for et nasjonalt traume. Hun framfører en sang som setter ord på befolkningens følelser – og fart på egen karriere. . Et stykke ut i den episodiske filmen møter vi henne som veletablert superstjerne med visse likehetstrekk med flere av de siste tiårenes pop-ikoner, nå gestaltet av Natalie Portman i en særdeles uredd kraftprestasjon.

Igjen har Celeste blitt trukket inn i oppskakende begivenheter som preger nyhetsbildet, men på dette stadiet kan den selvsentrerte, krevende og plagede personligheten hennes synes å være hovedpersonens største fiende. Men
Vox Lux beveger seg sjelden i retningene man forventer.

Motsetninger

Til dels er dette en film om berømmelsens pris, men dypest sett handler den vel så mye om det ikke nødvendigvis friske samfunnet slike idoler er produkter av. Som så ofte med stor kunst, kan Corbets popdrama best beskrives i motsetninger – slik Scott Walkers majestetiske filmmusikk kontrasterer de fengende Sia skrevne poplåtene Celeste framfører i filmen (sunget av henholdsvis Cassidy og Portman selv).
Vox Lux er en storfilm med kunstfilmens sensibilitet og ambisiøsitet, som bare blir mer kompleks av elementene den utelater. En inderlig og på samme tid ironisk fortelling om kunst som fødes av smerte, og om musikkens emosjonelle kraft – både som individuell trøst og kollektiv ekstase. En enestående film som framkaller både smerte, ekstase og ettertanke hos publikum. Wow.