«Lords of Chaos» – Drepende musikkhistorie

4

Selv om du aldri har hørt noe av Mayhems musikk eller black metal – Norges gave til verdensmusikken, har du garantert hørt om hendelsene rundt bandet. Det endte med drap og kirkebranner.

De brente kirker. Et medlem gjorde selvmord. Et annet, Varg Vikernes, myrdet en tredje medlem, Øystein Aarseth. Den internasjonalt anerkjente svenske musikkvideoregissøren Jonas Åkerlunds film om Norges første kjente black metal band, Mayhem, får vi hele historien bak. Hovedfokus er på Oslo-gutten Øystein Aarseth og bergenseren Varg Vikernes.

Historien til Mayhem

Hvis du er ukjent med historien. Slik er den i kortversjon, er her oppstarten: Den første utgaven av Mayhem ble dannet i 1984 av gitaristen Øystein Aarseth med kunstnernavnet Euronymous. I 1988 rekrutterte Euronymous den svenske vokalisten Per Yngve Ohlin (Dead) til Mayhem. I 1991 gjorde Dead selvmord med en hagle. I 1992 brakte Euronymous inn i Burzum-medlemmet Varg Vikernes for å spille bass for Mayhem. I august 1993 ble Euronymous drept i eget hjem av Varg – han ble stukket 23 ganger med en kniv. Få dager etterpå ble Varg blitt arrestert, og ble dømt til 21-års fengsel for drapet på Euronymous samt en rekke kirkebranner.

Historien om Mayhem har blitt omtalt i flere bøker, dokumentarfilmer og podcaster. I en tid hvor true crime-sjangeren er voksende  har den svenske filmskaperen Jonas Åkerlund grepet fatt i historien og laget film som når langt utover black metal miljøet.

Medlemmene av Mayhem lever i sin egen boble. Deres mørke verdenssyn blir verre og verre, og til slutt blir de farlige for seg selv og sine omgivelser. Satanisme og død er ikke lenger bare en del av musikken.

Utenforskap

Den tidligere black metal trommeslageren, film- og musikkvideoregissøren Jonas Åkerlund har den perfekte bakgrunnen for å lage en slik film. Åkerlund har imidlertid latt musikken komme i bakgrunnen til fordel for krimhistorien og hvordan deres felles utenforskap driver dem til stadig mer ekstreme handlinger – inntil det hele sporer fullstendig av og ender i kaos.

Rory Culkins er solid i rollen som Euronymous, mens Emory Cohen er god som Øysteins nemesis Varg Vikernes hvis liv endte med 21 års fengsel og nå er  bosatt i Frankrike. Jonas Åkerlund gir oss Varg Vikernes som er full av hat -en sosiopat og nazist som tar de andre guttenes prat om vold fra ord til handling.

I en tid hvor en hvit nasjonalist igjen har gått amok, nå i New Zealand, er dette en viktig film nettopp fordi den viser hvor farlige folk kan bli som lever isolert i sitt eget ekkokammer.