«Happy Ending» - Elleville scener fra et ekteskap
5Total vurdering

Happy Ending er et lystspill av god gammel kaliber.

Den 70-årige Peter (Kurt Ravn) trekker seg tilbake fra firmaet  for å overlate styringen til den yngre garde. Hjemme har hans jevnaldrende  og hjemmeværende hustru Helle (Birthe Neuman) ventet i flere år på at de skal nyte sitt otium sammen med reiser og opplevelser. Bak seg har de  et femti år langt forhold hvor Peter stort sett har brukt all sin tid på bedriften. Han har jobbet seksti timers uke og aldri vært hjemme.

Helles drømmer om reiser å opplevelser faller fort i fisk. Peter har nemlig brukt deres felles sparepenger på å kjøpe seg inn i en vingård i Østerrike og vil starte opp som vinagent. I tillegg vil han også skilles.

For Helle er det et sjokk. Det er det også for hele vennegjengen deres gjennom et helt liv. Plutselig må Helle revurdere hele livet sitt. Hun er ikke tapt bak en vogn. Hennes nye venninne er parets felles lesbiske bankrådgiver som involver seg inn deres liv.  Peter på sin  side opplever  sin andre ungdom, kjøper seg Porsche og kaster seg inn i nettdating.  Bosted har han skaffet seg midlertidig hos datteren og svigersønnen.

Her i Helle Joofs scener fra et ekteskap er handlingen lagt til det bedre borgerskap hvor de alle bor i et fasjonabelt villastrøk – en dansk versjon av Montebello. De er klassisk gamle 68-ere, de som opplevde studentopprøret og siden er blitt snobber og elitistiske samfunnsstøtter.

I omkretsen til Helle og Peter er det  er det flere sterke personligheter; ikke minst hennes rappkjeftede legevenninne Linda og den frigide, men følsomme Birgitte som stadig vekk tilbyr venninnenes ektemenn  å ligge med mannen hennes.

Helle Joofs Happy Ending er en enkel film og til tider veldig forutsigbar, men det veies opp av solide skuespillere som løfter et enkel historie til en fornøyelig komedie – et lystspill av god gammel kaliber.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen