This image released by Fox Searchlight shows Robert Redford in a scene from the film, "The Old Man & The Gun." Redford stars as an aged bank robber in David Lowery's film based-on-a-true-story heist. On Thursday, Dec. 6, 2018, Redford was nominated for a Golden Globe award for lead actor in a motion picture comedy or musical for his role in the film. The 76th Golden Globe Awards will be held on Sunday, Jan. 6. (Eric Zachanowich/Fox Searchlight via AP)

«‹Den siste gentleman» – Robert Redfords svanesang

5

Robert Redford har sagt at Den siste gentleman blir hans siste film som skuespiller. I så fall er dette en passende avslutning på karrieren.

Redford ble stjerne etter rollen som fredløs bankraner i Butch Cassidy and Sundance Kid (1969). Femti år seinere avslutter han karrieren som pensjonisten som livnærer seg som bankraner.

I det siste tiåret har David Lowery laget filmer om tyver, barn som har rømt hjemmefra, spøkelser og gigantiske drager. Egentlig handler de alle om det samme. Enten filmene har handlingene lagt til fortiden, nåtiden eller en fjern fremtid har de alle til felles en mildt melankoli om den irreversible tiden – vi kan ikke gå tilbake og endre det livet vi har levd.

 Sann historie

Den siste gentleman er basert på den sanne historiejom den aldrende yrkeskriminelle Forrest Tucker (Robert Redford). Han var en amerikansk karrierekriminell som havnet første gang i fengsel som femtenåring og tilbrakte resten av livet inn og ut av fengsel. Tuckervar kjent for alle sine fengselsrømninger – blant annet fra det beryktede Alcatraz. Han døde i en alder av 83 år i 2004.

Sammen med et par aldrende venner, spilt an Danny Glover og Tom Waits, reiser den 70-årgie Forrest Tucker (Robert Redford) rundt i USA og robber banker.

Redfords karakter er også den perfekte gentleman. Han er alltid høflig og velkledd når han slår til ”han virket som en hyggelig fyr” og ”var veldig høflig” er beskrivelsene som går igjen hos de bankansatte når de gir sine forklaringer til politiet.

De tre pensjonistene har levd et helt liv med kriminalitet. De gjør ingenting på impuls. Det er nøye studier av bankene før de slår til.

Gentlemanstyven er en etabler karakter i rekke filmer. Bankranere og tyver har vært blant de største amerikanske kjendisene helt siden den ville vesten. Navn som John Dillinger, Jesse James, George «Baby Face» Nelson, Bonnie Parker og Clyde Barrow, og Butch Cassidy var alle kjente, berømte og beryktede figurer. Livet deres preget avisforsidene i sin tid – og de har alle i ettertid fått sine filmer.

Eksistensielt drama

Forrest Tucker er en yrkeskriminell som utnytter andre mennesker, ikke fordi han kan rettferdiggjøre det, men fordi han bare liker det.

Selv om filmen handler om en bankraner så er dette først og fremst et eksistensielt drama om en mann som nekter å godta at han har blitt gammel. Å bli rik er ikke poenget. Bankran er rett og slett livet hans. Robert Redford gjør en solid rolletolkning. Til tross for sine 82 år har han fremdeles noe av det gutteaktige ved seg som sjarmerte publikum i Butch Cassidy and Sundance Kid.

Ved siden av bankran har han et annet kupp på gang. Han prøver å kapre enken Jewel (Sissy Spacek), som han har forelsket seg i. Hun lever alene på landet med sine hester. Samspillet mellom de to er noe av høydepunktet i filmen. Men heller ikke forelskelsen greier å holde ham borte fra bankene.

Den siste gentleman er er flott avslutning på en imponerende filmkarriere for Robert Redford. Løp på kino og se den – det blir ikke noen neste gang.