«Den fantastiske reisen til fakiren til som gjemte seg i et IKEA-skap» -I luftigste laget

3

Filmen er basert på Romain Puertolas roman er oversatt til 35 språk. Boka og har fått ros for sin fremstilling av  multikultur, men filmatiseringen har sine svakheter.

Filmens originaltittel er The Eaxtraordinary Journey of the Fakir. I Skandinavia har den fått den langt mer og kronglete tittel;
Den fantastiske reisen til fakiren til som gjemte seg i et IKEA-skap i et utilslørt forsøk på å utnytte suksessen til Felix Herngrens Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant.

Tamil-stjernen Dhanush spiller den karismatiske gateartisten Aja som reiser til Paris for å lete etter sin kjødelige far. Han er blakk og har ikke penger til hotell. Løsningen blir å ta inn på IKEA for overnatting. Her møter han også Marie (Erin Moriarty), en vakker amerikansk kvinne som han forelsker seg i.

Ved stengetid hos møbelgiganten (som i filmen har fått navnet Bergman Bogart) gjemmer han seg i et skap. Uheldigvis for ham er skapet bortbestilt og sendes til London hvor han blir arrestert som en ulovlig innvandrer. Heretter blir det flere luftige turer rundt om i Europa i al fra en Louis Vuitton-koffert til luftballong før han til slutt ender opp i en flyktningleir i Libya – hvor han sammen med flyktinger fra hele verden drømmer om å komme til Europa. For Ajas del handler det om å komme tilbake til Paris og treffe den vakre Marie som han forelsket seg i hos IKEA i Paris.

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap er en enkel historie- overtydelig og forutsigbar. Regissør Ken Scott frisker det hele opp ved bruk av en frisk indisk fargeskala og underholdende dansescener klassisk Bollywood-stil.

Hovedrolleinnehaver er et kjent navn i Bollywood i en film som ellers byr på stjerner som Oscar nominerte Berenice Bejo (
The Artist) og Barkhad Abdi (Captain Phillips). Beslutningen om at alle skal snakke engelsk i filmen undergraver til dels  filmens budskap om toleranse og forståelse mellom ulike kulturer. Ajas fantastiske reise blir en nokså overfladisk reise.