«Stalker» – Skremmende god 

5

Isabell Huppert er en ener som skuespiller. Neil Jordan får det beste ut av henne i Stalker

Vi møter Isabelle Huppert som den  ensomme enken Greta. Hun bor alene i New York og blir venn med langt yngre Frances som har mistet sin mor. Dette kvasi mor-datter forholdet begynner hjertelig, men ender i forferdelse.

Uskyld

Hvis Huppert er perfekt for Greta, er Chloë Grace Moretz like velvalgt for rollen som offeret Frances. Chloë Grace Moretz er med sin blonde hår, grønne øyne og eplerøde kinn er selve personifiseringen av en uskyldig ungdom.

Stalker er som skapt for vår tid hvor mobilen og sosiale media er livsnerven. Det begynner med at Frances å finne en veske på t-banen og oppsøker og returnere den til eieren. En takknemlig Greta inviterer Frances inn til  kaffe og forteller henne den triste historien om sitt liv. Hennes mann er død, og datteren hennes, en talentfull pianist, studerer i Paris. Frances har sine egne problemer, da hun fortsatt sørger over sin mor som døde for et år siden. Sorgen binder de to sammen til tross for at det er førti år mellom dem.

Drepende kjærlighet 

Det som begynner som et vennskap fra Frances side begynner etter hvert å bli plagsomt. Frances prøver å trekke seg unna, men Greta bombarderer henne på mobilen og møter stirrende opp på jobben hennes og forfølger henne over hele byen.

Politiet kan ikke hjelpe Frances og mener Greta bare bør ignoreres og at hun vil gi seg, …men vi vet alle bedre.

Stalker kan minne om et eventyr av brødrene Grimm. Greta er en moderne versjon av den onde heksen som lokker tillitsfulle barn. Hun vil kanskje ikke spise dem, men hun har en drepende kjærlighet.

Neil Jordan viser at han kan sin Hitchcock. Gradvis, drypp for drypp, bygger han opp spenningen. Manuset er skrevet av  Neil Jordan og Ray Wright som i denne filmen lar psykopaten bruke mobilen som verktøy for å terrorisere sitt offer. De får god hjelp av en solid rollebesetning. Isabelle Huppert er den perfekte psykopat mens Chloë Grace Moretz er det perfekte offer i rollen som den unge kvinnen som nesten er for god for den verden.

Stalker er en skremmende god film.