Sjarmbombe
5Total vurdering

Aladdin i Guy Ritchies regi er et fargerikt fyrverkeri av en film.

Disney har hatt en blandet suksess kunstnerisk med sine live action utgaver av kjente animasjonsfilmer. Disneys forrige film, Tim Burtons Dumbo, var slett ikke flyvedyktig. Aladdin lykkes derimot til de grader både med flygende teppe, skuespillere og historien. Resultatet er et fargerikt fyrverkeri av en film.

Ikke minst er det hyggelig å oppleve at Guy Ritchie er tilbake på topp etter at han floppet med sine to forrige filmer.

Sjarmerer

Filmen er den sjarmerende historien om gategutten og småtyven Aladdin (Mena Massoud)  som forelsker seg i den vakre og selvstendige prinsessen Jasmine. Det kan virke som et helt håpløst opplegg, men veien til deres lykke går gjennom Genie (Will Smith) – ånden i lampen.

Da animasjonsfilmen kom i 1992 ble den årets mest sette film. Årets utgave har potensiale til å bli det samme. Animasjonsutgaven ble i sin tid kritisert for at den var hvit – alle stemmene tilhørte hvite skuespillere i en film lagt til den arabiske verden.  Guy Ritchie har ikke gått i den fellen med sin
Aladdin og også unngått de klassiske stereotypene. Egyptisk-kanadiske Mena Massoud gir Aladdin den nødvendige forførende sjarmen som den småkriminelle gategutten med et hjerte av gull. Prinsesse Jasmine spilles av britisk-indiske Naomi Scott, mens filmens store skurk Jafar gis en fantastisk tolkning av nederlandsk-tunisiske Marwan Kenzari. Will Smith fyller rollen som Genie- og hvilken fantastisk rolletolkning han gjør!

Noen av filmes høydepunkter er filmens sang og dansenumre. Det er som vi havner i et middelaldersk arabisk karneval med et fargerik trupp dansere. Musikken er fengende og det hele er koreografert som om dansenumrene er hentet rett fra Bollywood. Guy Ritchie lykke til de grader å kombinere det eksotiske med et klassisk Disney-eventyr. Han har ikke latt seg i begrense kulturelt når han har skapt sin arabiske verden: Det Arabia vi møter er kosmopolitisk -sterkt inspirert av både det ottomanske riket og Bollywood.

Vel to timer med Aladdin er noe av det hyggeliste du kan bruke tiden din til.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen