«Slottet i Provence» -vakkert om en drømmer med visjoner

Slottet i Provence er en hyllest det enkle livet, til store visjoner  og drømmerne blant oss.

Det er en berømt og forunderlig bygning i Sør-Frankrike som har forandret landsbyen Hauterives til et kjent turistmål. Her er det en steinpalass utenom det vanlige. Postmannen Ferdinand Cheval bygde det utrolige steinpalasset mellom 1879 og 1912 i sin hage i Hauterives uten noen som helst kunnskap om arkitektur.

«Le Palais idéal du Facteur Cheval» ble bygget stein for stein gjennom trettitre år av den lokale postmannen. Han bygde palasset etter at han så  fotografier av Angkor Vat i et magasin. Byggverket er dedikert hans unge datter, Alice. Det er i ettertid blitt sett på som et ekstraordinært eksempel på naiv arkitektur og har inspirert kunstnere i mer enn ett århundre.

Drømmer

Postbudet Ferdinand (Jacques Gamblin) nyter ensomheten på sine lange postruter. Han drømmer alltid om å ha et liv som er inspirert av natur og skjønnhet. Han er sliter og livet er hardt. Han  har opplevd at kona dør av kulde og at sønnen må settes bort fordi han ikke evner å ta vare på ham.

Ferdinand er stillfaren. Han snakker ikke mye, han kan knapt lese – og er sjenert. Samtidig er han en dikter og en drømmer som ser det vakre i naturen. Når han møter den unge og Philomene (Laetitia Casta) på postrunden forelsker han seg –og når de får en datter er lykken fullkommen. Ferdinand forguder sin datter.  Han vil ikke at datteren skal oppleve de vanskelighetene som han har hatt i livet. Philomene deler hans besettelse.

Drevet av kjærlighet 

Filmes fokus er Ferdinands tilbedelse av sin datter og hans byggverk. Han leverer post ti timer om dagen og bygger om natten. Hans unge kone støtter ham hele tiden. Uten noen arkitektonisk bakgrunn, drevet av sin kjærlighet til Alice og med den ubetingede støtten fra Philomene, realiserer Ferdinand Cheval sin  visjon til en realitet med egne hender. Han  dedikerer trettitre år til konstruksjonen av Le Palais idéal, som ble klassifisert som et historisk monument i 1969, og anses å være det første kulturelle landemerket for naiv kunst.

Stort skuespill

Regissør Nils Tavernier har laget en film om en enkel mann med store visjoner. Han evner å ta oss inn i Ferdinand Cheval verden. Resultatet er blitt en både vakker og rørende film. Mye av filmens styrke ligger i skuespillet til de to hovedrollene – Jacques Gamblin og Laetitia Casta. Jacques Gamblin greier bare ved sin lavmælte tilstedeværelse å formidle et hele følelsesregisteret til en karakter som er både lavmælt og sjenert. Det er stor skuespillerkunst.

Slottet i Provence er en vakker film på alle måter.