SSS

«Scary Stories to Tell in the Dark» – skummelt og vakkert

5
SKREKK/HORROR

Scary Stories to Tell in the Dark er en filmatisk vakker og skremmende Halloween-fortelling.

Kombinasjonen  Guillermo Del Toro som produsent og André Øvredal  som regissør er en sikker vinner.

Lik mange av dagens filmer og TV-serier er også dette en film godt forankret i det amerikanske publikums nostalgi hvor filmene er basert på tegneserieklassikere og fortellinger fra egen oppvekst. Scary Stories to Tell in the Dark er bygger på en av USAs mest kjente skrekksamlinger. Alvin Schwartzs novellesamling «Scary Stories to Tell in The Dark» er en klassiker inspirert av skumle folkeeventyr og myter og har for mange amerikanere vært deres første møte med skrekksjangeren.

Genialt grep

Filmen tar oss tilbake til 1968. Det er Vietnam-krig og Richard Nixon sitter i Det hvite hus. Og er i ferd  med å ta gjenvalg. Ungs gutter blir tvangsutskrevet til Vietnam, samtidig preges samfunnet av den underliggende rasismen. Det er det politiske bakgrunnsteppet for en film en skrekkfilm som evner å formidle mer enn bare skrekkhistorien.

André Øvredal viser med filmatiseringen at det ikke trenges store mengder blod og grafisk vold for å lage en skrekkfilm.  Filmen har totalt fem manusforfatter – blant dem  Guillermo Del Toro. Filmens geniale grepet er å la boka spille en sentral rolle i historien. Det gjør at Schwartzs novellesamling levendegjøres som en del av filmen. Spøkelseshistoriene karakterene opplever er basert både på den virkelige forfatterens novellesamling og deres egen verste frykt.

Konfrontasjon

Det er Halloween. Vi er i småbyen Mills som har fått navnet sitter etter familien Bellows forlengst nedlagt papirmølle. I byen bor skoleleven Stella Nichols (Zoe Margaret Colletti) alene med faren Roy. Hvis det ikke var for vennene hennes Auggie (Gabriel Rush) og Chuck (Austin Zajur), ville Stella holdt seg hjemme denne kvelden. De har lenge hatt planer om å hevne seg på Tommy (Austin Abrams) som i tidligere år har stjålet godteri fra dem på Halloween. Etter en konfrontasjon og en flukt treffer vennegjengen den fremmede og tause latinoen Ramon(Michael Garza). Motvillig hjelper dem å holde seg unna Tommys raseri. For at Halloween ikke skal bli helt bortkastet, bestemmer gjengen å undersøke byens mytiske hjemsøkte hus der samfunnets første grunnleggere bodde.

Fortellinger om forferdelig død

I familiens Bellows forlatte og forfalne herskapshus finner de datteren Sarahs opptegnelser. Det er bok med fortellinger om forferdelig død – og de finner sine egne navn i boka. De innser at alle som er nevnt i boka går en ublid skjebne i møte. For dem ble det nå et kappløp mot skjebnen– samtidig som de forsøker å løse mysteriet rundt Sarahs skjebne.

Mye av filmen styrke er enkeltheten i Øvredals fortelling av historiene. I stedet for lange bakgrunnshistorier bygger regissøren handlingen på skumle og utrygge stemninger -akkurat som i Trolljegeren og The Autopsy of Jane Doe. Visuelt går Scary Stories to Tell in the Dark de fleste innen sjangeren en høy gang.

Filmens avslutning åpner for en oppfølger – det er bare å glede seg.