CANNES: -Jeg ville lage en serie som var ulik alt annet man finner på strømmetjenester, forteller Nicolas Winding Refn om sin nye Amazon-serie Too Old to Die Young  til Cinema.

I Too Old to Die Young, som er Refns første TV-serie, følger vi politimannen Martin (Miles Tellar) som dreper på oppdrag i Los Angeles mørke underverden.

– Det å lage en serie er ikke så annerledes fra film. Den eneste forskjellen er at innspillingen tar mye lengre tid. Det tok hele ti måneder å spille inn serien. Det var helt klart ganske slitsomt til tider, men også tilfredsstillende, sier Refn.

Tøffe menn

I serien får vi se et stort rollegalleriet av tøffe menn med uttrykksløse ansikter, noe som fascinerer den danske regissøren.

– Ansiktet er jo den mest spennende delen av kroppen, mener nå jeg. Jo mer du objektiverer ansiktet, desto mer interessant blir det, sier han og forteller det var viktig for han å lage en serie med en langsom rytme:

– Jeg mener at vi lever i en veldig stressende verden. En viktig funksjon med kunst er den skal gjøre deg mindre stresset.  Jeg er derfor opptatt av å ha en mer langsom rytme enn man ellers har i livet. Stillhet i filmer og serier tror jeg også at kan skape en ukomfortabel stemning, sier Nicolas Winding Refn.

Utfordrende

Tellar forteller at spillestilen var ganske annerledes enn det han er vant med.

– Det var helt klart utfordrende å spille inn lange tagninger hvor jeg sier lite, om ingenting. Samtidig som jeg beveger kroppen svært sakte. En av tagningene varte hele 12 minutter – det var et close-up på meg som stirrer på en annen mann! Denne spillestilen har mye til felles med den japanske kabuki- teatertradisjonen, sier skuespilleren og legger til at han ikke ville portrettere en typisk morder.

– Selv om han er en morder, har han et liv med kjæresten og andre sysler. Jeg ville få frem de menneskelige sidene.

Debatt om strømming

På filmfestivalen i Cannes har debatten igjen rast om strømmetjenestene truer kinoene. Refn uttalte på pressekonferansen at «Strømming er det ultimate».

– Det er det som er fremtiden, og det alle gjør. Men det betyr ikke at den tradisjonelle kinofilmen er mindre interessant. Jeg tror definitivt at strømmetjenester og kinoer vil leve fint side om side.  Kinoer er en viktig del av kulturen, på samme måte som operaer og teatre, sier han og legger til:

– Det som imidlertid er synd er at det er så dyrt å gå på kino. Det har blitt et elitistisk format. Økonomisk sett er det langt billigere å se en film på en strømmetjeneste.

Om forfatter

Morten Steingrimsen jobber som filmjournalist. Han gjør intervjuer for en rekke medier, både for print og TV, og har gjennom en årrekke dekket filmfestivalene Cannes, Berlin, Toronto, Karlovy Vary, Zürich og Venezia. Steingrimsen har intervjuet mange av verdens største skuespillere og filmskaperne, som Brad Pitt, Oliver Stone, Charlize Theron, Dwayne Johnson, Zack Snyder, Tilda Swinton, Sean Penn, Anthony Hopkins, Ralph Fiennes, Robert Pattinson, Olivia Colman, Noah Baumbach og Laura Dern – for å nevne noen. I 2015 skrev Steingrimsen «Den store boken om James Bond», utgitt på Aller Forlag.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen