«Fisherman’s Friends» – Feelgood med sang og saltvann i håret

4
FEELGOOD

Fisherman’s Friends er en feelgood-film som favner langt  videre enn de som interesserer seg i sjøsprøytende shanties.

Vi har allerede hatt historiene  om Freddy Mercury og Elton John på kino så langt i år nå. Nå har turen kommet til noe helt andre musikere; Fisherman’s Friends – en gruppe bestående av ti shantysyngende fiskere fra St. Isaac i Cornwall.

Fiskerne i Fisherman’s Friends har i årevis ukentlig opptrådt på stranden  for lokalbefolkningen med shanties. Disse folkemusikerne  ble oppdaget, fikk en platekontrakt verd en million pund og erobret de britiske topplistene i 2010. De er tidenes mest selgende folkemusikkgruppe på de britiske øyer. De virkelige fiskerne gjorde slik suksess at de opptrådte på  Glastonbury og sang under dronningjubileet i 2012.

Feelgood og sjarm

Fisherman's Friends (2019) 112min | Comedy, Drama, Music | 23 August 2019 (Norway) Summary: Ten fisherman from Cornwall are signed by Universal Records and achieve a top ten hit with their debut album of Sea Shanties.
Countries: UKLanguages: English

Når det kommer til shanties strekker mine kunnskaper seg til ”What Shall We Do With The Drunken Sailor”. Det er likevel ikke noen hindring, for dette er en  film som gjør deg glad. Det er en fortelling om kjærlighet – både mellom personer og til et sted fortalt med et glimt i øyet.

Denne fascinerende historien om Port Isaacs Fisherman’s Friends har Chris Foggin grepet fatt i. Resultatet er en feelgood-film som favner langt  videre enn de som interesserer seg i sjøsprøytende shanties.

Regissør Chris Foggin har tatt seg  nokså mange friheter når han bringer historien til lerretet og har valgt å gi den komediens form. I filmen møter vi musikkmanageren Danny  (Daniel Mays) fra London som er på guttetur til Port Isaac sammen med sine kolleger.  Sjefen hans (Noel Clarke) vil spille ham et puss og ber han signere det lokale shantykoret som  opptrer på stranden i den billedvakre landsbyen.  Shantykoret består av lokale fiskerne. Danny  ser et potensialet i koret.

Fisk på land

Til tross for at hans blir latterliggjort av sine urbane venner går han ”all in”. Danny sier opp jobben og skaffer fiskerne er platekontrakt verdt en million pund. Han er føler seg som fisk på land  og sliter med å få respekt eller entusiasme fra fiskerne og deres familier. De verdsetter vennskap og fellesskap over berømmelse og formue. Etter hvert som han er dras inn i den tradisjonelle livsstilen, tvinges han til å revurdere sin egen integritet og hva livet i London, penger og suksess betyr for ham selv.

Fisherman’s Friends er ikke en film som vil gå inn i filmhistorien, men det er en film som byr på både glad musikk og sjarm i en vakker liten britisk landsby på nordvestkysten av Cornwall. Av og til er det nok.