Tarantino «makes Hollywood great again»

5

Once Upon a Time In Hollywood, Quentin Tarantinos niende, og etter sigende nest siste, er en underholdende nostalgisk roadmovie gjennom Los Angeles i 1969.

Regi: Quentin Tarantino. Med: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Dakota Fanning, Bruce Dern. Drama. USA 2019

I flere tiår nå har en ny Quentin Tarantino-film vært en stor begivenhet i Hollywood. Tarantinos niende film handler om Tinseltown og slutten på gullalderen i Hollywood.

Tarantino tilbrakte store deler av barndommen i og rundt Los Angeles, og han viser sin kjærlighet for denne tidsperioden med Once Upon a Time i Hollywood. Filmene hans er alltid vært fulle av popkulturreferanser og årets film byr på flere en noen gang tidligere i hans gjenskapelse av 60-tallet. Han gjenskaper gamle TV-serier, filmer og gamle reklamejingler – alle tingene han elsket som barn. Han gjenskaper Hollywood av 1969 ved å spore opp omtrent hvert eneste neonskilt som fremdeles eksisterer fra den epoken.

Karriere på hell

Once Upon a Time In Hollywood starter som en buddyfilm  hvor vi møter den falmende TV-stjernen Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) og hans mangeårige stuntdobbel Cliff Booth (Brad Pitt). Rick er en sårbar sjel, karrieren hans er på hell og han begynner å slite økonomisk. Cliff er klippen i hans liv. Ikke bare er han hans stuntdobbel, men også sjåfør, personlige assistent og beste venn.

Fakta og fiksjon

Filmen er en blanding av fakta og fiksjon. Tarantino lar skuespilleren Sharon Tate (Margot Robbie) og ektemannen, Hollywoods nye stjerneregissør Roman Polanski flytte inn i huset ved siden av Rick.

Tarantino og lar Ricks og Cliffs veier krysse med Manson-sekten. Sekten, ledet av Charles Manson, myrdet Sharon Tate og fire av vennene hennes 9. august 1969. En følelse av frykt gjennomsyrer scenene med Manson-kulturen, spesielt når Cliff gir haik til en ung hippiejente (Margaret Qualley) ut til Spahn Ranch. Filmen tar ikke anvisningene du forventer. Det er tydelig at Tarantino liker å tilbringe tid med disse karakterene, og her finner vi noen av de beste scenene mellom DiCaprio og Pitt.

I tillegg er australske Margot Robbie en opplevelse i rollen som Sharon Tate og har et av filmens uforglemmelige øyeblikk hvor hun drar til en filmmatiné for å se seg selv i Matt Helms The Wrecking Crew.

Men’s world

En kritikk som har blitt rettet mot Tarantino gjennom tidene, er at han lager filmer utelukkende for menn. Det vil nok også bli hevdet her.

Leonardo DiCaprio og Brad Pitt får brorparten spilletiden i løpet av de 2 timer og 41 minuttene den varer – og de bærer filmen med glans. Begge skuespillerne begynner å vise sin alder og det bidrar til å styrke og troverdighet til deres karakterer i  Once Upon a Time i Hollywood. Den guttaktige DiCaprio er borte skinner i rollen sammen med Brad Pitt. De to er fantastiske sammen.

Once Upon a Time In Hollywood er en frodig fortelling full av svart humor. Den har alt du forventer av en Tarantino-film.

Once Upon a Time... in Hollywood (2019) 161min | Comedy, Drama | 16 August 2019 (Norway) Summary: A faded television actor and his stunt double strive to achieve fame and success in the film industry during the final years of Hollywood's Golden Age in 1969 Los Angeles.
Countries: USA, UK, ChinaLanguages: English